slechte ventilatie is één van de vele oorzaken van vochtproblemen in huis

De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen

6 april 2018

Last van vocht in huis? Dan is de juiste diagnose erg belangrijk. Ken je de oorzaak, dan kan je het vochtprobleem vaak beter oplossen. Dit zijn 5 veel voorkomende oorzaken van vochtproblemen.

Problemen met de waterkering

In de onderste zone van het metselwerk zit een membraam dat het opstijgend vocht tegenhoudt. Althans, dat zou toch moeten. Soms is het echter niet aanwezig. Of bestaat het uit zogenaamd terre papier, een roofingsoort die vaak werd gebruikt tussen 1930 en 1980. Na verloop van tijd vergaat dat terre papier. Verder kan de waterkering ook op de foute hoogte geplaatst zijn of worden beschadigd door de plaatsing van leidingen.

Gebrekkige ventilatie

Een goede ventilatie is nodig om het vocht af te voeren. In elke woning komt er immers vocht vrij en als die in huis blijft, krijg je vochtproblemen. Ramen, deuren en roosters zorgen voor de afvoer van vochtige lucht. In meer hedendaagse gebouwen wordt vaak ook een mechanisch luchtafvoersysteem voorzien.

Vocht- of koudebruggen

Komt de bepleistering tot onder de waterkeringslaag, dan kan het vocht langs daar voorbij het membraam trekken. Zo ontstaat dus een vochtbrug. Van een koudebrug is dan weer sprake als de isolatie slecht geplaatst is. Zo ontstaat een koude zone waar condensatie kan ontstaan.

Vuil in de spouwmuur

Als steengruis en ander vuil zich ophoopt in de spouwmuur, dan kan vocht via die weg de binnenmuur bereiken. En op die muur ontstaan dan de zichtbare symptomen van vochtproblemen.

Bouwvocht

Een woning die pas gebouwd is, bevat duizenden liters vocht. Snel bezetten, schilderen of vloeren is dan ook uit den boze, want dan kan het vocht moeilijker weg. En dat geldt zeker als je waterdichte materialen gebruikt. Met een bouwdroger kan al heel wat vocht worden verwijderd. En verder is tijd nodig om het vocht te laten verdampen.

Naast deze 5 mogelijke oorzaken van vochtproblemen in huis kunnen ook andere moeilijkheden aan de basis liggen. Wij maken een gratis diagnose van de vochtproblemen in jouw woning. Contacteer ons gerust.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.