Symptomen van opstijgend vocht

Wat zijn de symptomen van opstijgend vocht?

25 januari 2021

Opstijgend vocht komt in heel veel woningen voor. In Vlaanderen kampt zowat 1 op de 3 woningen met het probleem. Gelukkig bestaat er vandaag een methode die dit vochtprobleem definitief verhelpt. Maar dan moet je het vocht wel opmerken! In dit blogbericht vertellen we meer over de symptomen van opstijgend vocht.

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Vocht in huis, het is schadelijk en vervelend. Je kan het laten behandelen en hoe sneller je het opmerkt, hoe kleiner de ingreep die moet gebeuren. Daarom is het belangrijk om tijdig de signalen op te vangen die wijzen op opstijgend vocht.

Eerst en vooral: waar komt dit vocht vandaan? Onderaan de muur wordt bij de bouw een waterkering aangebracht die ervoor zorgt dat er geen grondwater langs het metselwerk naar boven kan trekken. In oudere woningen ontbreekt die waterkering wel eens, maar ook in nieuwe gebouwen kunnen er problemen voorkomen. Zo raakte de waterkering misschien beschadigd tijdens of na de bouw. Of werd ze slecht geplaatst zodat ze niet waterdicht is.

In zulke gevallen krijg je dus vocht in de muur. En zolang die waterkering niet hersteld is zal het vocht blijven komen. Maar hoe herken je dit? We sommen de belangrijkste symptomen van opstijgend vocht graag voor je op:

  • Muffe geur in huis: dit is soms de eerste manier om opstijgend vocht te herkennen. Die muffe geur krijg je niet zomaar weg, zelfs niet met voldoende verluchten. Dat komt omdat je muur steeds vochtig blijft en dus voortdurend zo’n vervelende geur afgeeft.
  • Zwarte schimmels onderaan de muur: wie vocht in huis heeft kan ook last krijgen van schimmelvorming op de muur. Zo’n schimmels gedijen goed op een vochtige ondergrond. Je kan ze misschien wegvegen, maar je zal merken dat ze telkens terugkeren.
  • Loskomende vloer, bepleistering of behang: het vocht in de muur of in de vloer zorgt ervoor dat de chape en de pleister stilaan uitzetten. De chape duwt daardoor de vloerbekleding naar boven en de bepleistering zet zich af van de muur. Ook behangpapier zal daarbij lossen.

Merk je één van deze signalen op, neem dan meteen contact op met de specialisten van Aquaproved voor een snelle en doeltreffende oplossing op maat.

Diagnose van vochtproblemen

Naast de bovenstaande signalen kan het vocht ook verder in de muur zijn doorgedrongen om later schade aan te richten. Niet elk vochtprobleem is dus zichtbaar. Daarom wordt er met speciale meetapparatuur nagekeken hoe groot de werkelijke omvang van het probleem is.

Omdat oorzaak, schade en oplossing voor elk vochtprobleem anders zijn, is het belangrijk om vooraf een grondige diagnose te doen. Die diagnose voeren we bij Aquaproved gratis voor je uit, enkel zo zijn we zeker van de juiste remedie.

Laat je muren injecteren door echte professionals! We beschikken over de juiste expertise en materiaal om het vochtprobleem definitief op te lossen. Bovendien doen we nog een na-controle om zeker te zijn dat de behandeling 100% werkte.

Heb je vragen over de symptomen die kunnen wijzen op optrekkend vocht en wil je dit zo snel mogelijk oplossen om grotere schade te vermijden? Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies en een remedie op maat.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.