Vochtige muren

Vochtige muren zijn helaas een veelvoorkomend probleem. Ze kunnen leiden tot allerlei ongemakken en zelfs gezondheidsproblemen als ze niet tijdig worden aangepakt. Door tijdig de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen, kun je de gevolgen van natte muren in huis aanpakken en je woning beschermen. Wil je een vochtige muur behandelen? Aquaproved pakt het probleem bij de oorzaak aan voor een definitieve oplossing.

Hoe herken je vochtige muren?

Het herkennen van vochtige muren is de eerste stap in het oplossen van het probleem om zo verdere schade te voorkomen. Wat zijn de signalen?

 • Donkere vlekken of schimmelplekken op de muren.
 • De verf begint af te bladderen of het behang laat los van de muren.
 • Een witte, poederachtige substantie op je muren kan wijzen op zoutuitslag, wat veroorzaakt wordt door vocht dat oplost in de muur.
 • Een muffe geur in de ruimte.
 • Je muren voelen koud en vochtig aan.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Oorzaken van vochtige muren en hun oplossingen

Vocht in de muur kan verschillende oorzaken hebben. De juiste oplossing om je muur te behandelen tegen vocht is afhankelijk van de aanleiding.

 • Opstijgend vocht

Optrekkend vocht in de muur is een veelvoorkomend probleem in oudere gebouwen. Dit fenomeen treedt op wanneer grondwater via de fundering in de muren trekt. Vooral gemetselde muren zijn gevoelig voor opstijgend vocht omdat ze poreus materiaal bevatten dat gemakkelijk water absorbeert.

Oplossing: een veelgebruikte methode is het injecteren van een vochtwerende vloeistof in de muren. Deze vloeistof vormt een barrière die voorkomt dat vocht omhoog trekt. Daarnaast kan het aanbrengen van drainage rondom het huis helpen om grondwater af te voeren, waardoor de kans op opstijgend vocht vermindert.

 • Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren en ramen. Dit veroorzaakt condensatie, wat kan leiden tot schimmelvorming en vochtplekken.

Oplossing: zorg voor voldoende ventilatie in je huis door regelmatig de ramen te openen of een ventilatiesysteem te installeren. Ook het isoleren van muren en ramen kan helpen om temperatuurverschillen te minimaliseren en condensatie te verminderen. Heb je hierna nog steeds last van vocht in een binnenmuur? Gebruik dan een luchtontvochtiger om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen.

 • Doorslaand vocht

Heb je last van natte plekken op je buitenmuur? De oorzaak van een natte buitenmuur is meestal doorslaand vocht dat ontstaat wanneer regenwater door de buitenmuren van een gebouw sijpelt. Dit komt vaak voor bij slecht onderhouden of beschadigde buitenmuren.

Oplossing: zorg ervoor dat de buitenmuren van je huis gereinigd en goed onderhouden zijn. Herstel eventuele scheuren en voegwerk om te voorkomen dat water binnendringt. Een andere optie is een waterdichte coating aanbrengen op de buitenmuren om ze te beschermen tegen regenwater.

 • Koudebruggen

Koudebruggen zijn plekken in de constructie van een gebouw waar warmteverlies optreedt, meestal als gevolg van slecht geïsoleerde verbindingen tussen bouwmaterialen. Dit kan leiden tot condensatie en vochtproblemen.

Oplossing: identificeer de koudebruggen en breng isolatiemateriaal aan om het warmteverlies te minimaliseren. Overweeg een renovatie om bouwkundige verbeteringen door te voeren die koudebruggen elimineren, zoals het vervangen van oude ramen en deuren.

 • Lekkages

Vocht in de muur door lekkage is een directe oorzaak van vochtproblemen en kunnen overal in huis voorkomen, van het dak tot aan de leidingen. Ze zorgen voor een continue toevoer van water naar plekken waar het niet hoort, wat leidt tot vochtige muren en andere schade.

Oplossing: het allerbelangrijkste is om de bron van de lekkage snel te vinden en te repareren. Dit kan betekenen dat je een dakdekker, loodgieter of bouwkundige moet inschakelen.

Gevolgen van vochtige muren

Vocht in muren bestrijden is noodzakelijk om ernstige gevolgen te voorkomen. Vochtige muren zorgen niet alleen voor esthetische problemen zoals schimmel en verkleuring, maar ze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien kan vocht leiden tot structurele schade aan je woning zoals houtrot, corrosie van metalen constructies en verzwakking van de bouwmaterialen.

Vochtige muren behandelen? Vraag je offerte aan

Vocht in een muur behandelen vereist een zorgvuldige aanpak en gespecialiseerde technieken. Bij Aquaproved kan je rekenen op een efficiënte en definitieve behandeling. Hoe gaan we te werk?

 • Gratis diagnose van het vochtprobleem
 • Oplossing op maat
 • Professionele behandeling
 • Controle van de behandeling

Vraag vandaag nog je gratis diagnose aan en laat je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie. Zo zorgen we ervoor dat je woning weer droog en gezond wordt!

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Veelgestelde vragen rond vochtige muren

Hoe behandel je vochtige muren?

Vochtige muren behandelen start met het identificeren van de oorzaak. Is het opstijgend vocht, condensatievocht of een lekkage? Elke oorzaak vraagt om een andere behandeling. Aquaproved voert een gratis diagnose uit van je vochtprobleem om een definitieve oplossing voor te stellen.

Hoe krijg je een natte buitenmuur droog?

Een natte buitenmuur kan zowel esthetische als structurele problemen veroorzaken. Repareer scheuren en gaten in de muur om te voorkomen dat water binnendringt. Zorg ervoor dat je dakgoten en regenpijpen vrij zijn van verstoppingen en dat het water goed weg kan stromen. Tenslotte kan een waterafstotende coating voorkomen dat regenwater in de muur trekt.

Is vochtschade verzekerd?

In heel wat verzekeringspolissen is het risico van vochtschade door overmacht gedekt door de brandverzekering. Het loont dus zeker de moeite om contact op te nemen met je verzekeringsagent, zodat je niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten van de herstelling.

Wat kost injecteren tegen opstijgend vocht?

Elk vochtprobleem vraagt om een op maat gemaakte aanpak. Tijdens de diagnose wordt de vochtschade in kaart gebracht en gaan we ook op zoek naar onzichtbare schade en aangetaste muren om de ware omvang van het vochtprobleem te kennen. We geven je een oplossing en een offerte op maat, inclusief een nette afwerking van je muur.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Vlaams-Brabant

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

Het ontstaan van vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

29 januari 2024
Koken, douchen en zelfs de was binnenshuis drogen, zijn alledaagse handelingen die de luchtvochtigheid in onze leefruimtes aanzienlijk kunnen...
vochtproblemen

Vochtproblemen in nieuwe gebouwen

20 juni 2023
Wanneer je denkt aan vochtproblemen in gebouwen, komt waarschijnlijk het beeld van oude, verwaarloosde structuren in je op. Echter,...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Vochtbestrijding kelder

20 april 2023
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Vochtbestrijding in de kelder is...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.