Vochtbestrijding

Optrekkend vocht of zoutschade in de muur?

Vochtproblemen kunnen in ieder huis voorkomen. Of je nu een oude of een splinternieuwe woning hebt, er zijn verschillende oorzaken voor vocht in de muur. Aquaproved is gespecialiseerd in vochtbestrijding en gaat op zoek naar een oplossing op maat van elk vochtprobleem.

Vochtbestrijding voor elke vochtprobleem

Vochtbestrijding is werk voor specialisten. Ieder probleem kan een andere oorzaak hebben en vraagt dus een oplossing op maat. Merk je dat je last hebt van een vochtige muur? Laat dan in de eerste plaats een professionele en gratis diagnose stellen door Aquaproved. Wij stellen dan de beste oplossing voor jouw situatie voor.

Niet ieder vochtprobleem heeft dezelfde oorzaak. Eigenlijk onderscheiden we twee belangrijke soorten opstijgend vocht:

 • Optrekkend of capillair vocht: grondwater dat in de muur komt via de funderingen. De poriën van het metselwerk vullen zich met water en zorgen voor vochtproblemen.
 • Zoutschade of hygroscopisch vocht: is bijna altijd een gevolg van capillair vocht. De mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden in het grondwater worden mee opgenomen in de muur. Door de verdamping in de muur, kristalliseren de zouten. Op hun beurt trekken de zouten weer vocht uit de omgeving aan. Uitdroging van de muur is dan eigenlijk nooit mogelijk.

Omdat beiden een andere oorsprong hebben is het belangrijk de juiste diagnose te stellen en de correcte behandelingswijze toe te passen. Vochtbestrijding bestaat meestal uit twee fasen. Eerst wordt het capillair opstijgend vocht behandeld, daarna wordt het hygroscopisch vocht behandeld. Zo wordt elk vochtprobleem op maat aangepakt. Na de vochtbestrijding voeren we nog een controle uit. Vochtbestrijding kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremieMeer informatie over de premies voor vochtbestrijding kan je vinden op onze blog pagina.

Behandelen van opstijgend vocht

Eén van de meest voorkomende problemen in huis is capillair vocht. Aquaproved heeft de nodige expertise in huis om dit probleem definitief te behandelen en de schade te beperken of te herstellen.

Hierbij trekt je muur het water in feite uit de grondlaag. De belangrijkste oorzaak is een ontbrekende, beschadigde of slecht geplaatste vochtwering in de muur. Je merkt dit op aan:

 • Muffe geur in huis
 • Awarte schimmelvorming
 • Aochtplekken onderaan de muur
 • Loskomend behang, verf of pleisterwerk

Aquaproved zorgt voor de passende vochtbestrijding door over de hele lengte je muren te injecteren met een vochtwerende crème. De boorgaatjes worden afgedicht met een PU-schuim. Daarna kan de crème verdampen waarbij alle poreuze gaatjes in de muur worden gedicht. Je muur is nu voorzien van een degelijk vochtscherm. Het kan echter enkele maanden duren vooraleer alle vocht uit je muur verdwenen is. Om zeker te zijn dat je muur na de behandeling volledig vochtvrij is voeren we nadien nog een extra controle uit.

Behandelen van zoutschade

Opstijgend of capillair vocht brengt vaak ook zoutschade met zich mee. Dat komt omdat de mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden uit het grondwater mee worden opgeslorpt in de muur. Wanneer het water in de muur verdampt kristalliseren de zouten. Dat zout trekt op zijn beurt opnieuw vochtdeeltjes aan waardoor jouw muur nooit helemaal droog zal worden.

Je herkent die muurzouten als een poederachtige laag of kleine witte pluisjes op je muur. In feite kan je die makkelijk wegvegen, maar omdat de zouten steeds opnieuw vocht aantrekken komen de pluisjes hardnekkig terug. De intensiteit hangt sterk af van het materiaal waarop je de schade kan waarnemen. Zo zijn bakstenen en isolatiemateriaal minder vochtgevoelig terwijl cement en organische materialen veel makkelijker vocht uit de lucht absorberen.

We noemen dit hygroscopisch vocht. En hoewel dat bijna altijd een gevolg is van optrekkend vocht, vraagt het toch een andere manier van vochtbestrijding. Bij hygroscopisch vochtbestrijding brengen onze specialisten een gepatenteerd Alkali-Block zoutmembraam aan op de aangetaste muur. Die behandeling gebeurt in verschillende fases en nadien voeren we ook nog een bijkomende controle uit

Gratis diagnose van het vochtprobleem

Ook hier start de vochtbestrijding met het stellen van de juiste diagnose. Om een goed beeld te vormen over het probleem maken we een gratis diagnose op basis van 3 stappen:

 1. In een gesprek met de bewoners van het gebouw gaan we na waar het probleem zich stelt, wat de omvang is en of de muur sporadische dan wel continue natte plekken vertoont.
 2. Daarna doen we een zintuiglijke controle. We bekijken de muur en raken die aan. Dat geeft ons al een eerste aanwijzing of we capillaire of hygroscopische vochtbestrijding zullen toepassen. De behandeling verschilt namelijk volgens het type probleem.
 3. Tenslotte gebruiken we onze gespecialiseerde meetapparatuur om de oorzaken en de ernst van het vochtprobleem verder te analyseren.

Omdat vochtbestrijding afhankelijk is van de oorzaak en de soort schade, komen we graag bij je langs voor een juiste diagnose. Nadien bezorgen we je een oplossing op maat.

Premies voor vochtbestrijding

Merk je vochtschade op in jouw woning? Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter voor je woning én voor je portemonnee.

Wist je dat vochtbestrijding ook in aanmerking kan komen voor de Vlaamse renovatiepremie of de verbeteringspremie? Ga dit zeker na nog voor je de hulp van een expert inroept. Contacteer ons gerust voor meer informatie of voor het bespreken van de verschillende mogelijkheden.

Muren injecteren

Vertonen je muren onderaan sporen van vochtige plekken en zwarte schimmels? Dat heb je misschien wel last van opstijgend vocht. Dat pak je best snel aan want de schade...

Zoutschade behandelen

Wanneer muren vocht uit de grond zuigen, nemen ze vaak ook de mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden uit het grondwater mee op. Als het water dan uit de muur...
 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.