Vochtbestrijding

Wat is vochtbestrijding?

Vochtproblemen kunnen in ieder huis voorkomen. Of je nu een oude of een splinternieuwe woning hebt, er zijn verschillende oorzaken voor vocht in de muur. Aquaproved is gespecialiseerd in vochtbestrijding en gaat op zoek naar een oplossing op maat bij vochtproblemen.

Met de juiste vochtbestrijding streven we dus steeds naar een oplossing die het vocht in huis definitief aanpakt.

Muren injecteren als methode van vochtbestrijding

Muren injecteren

Vertonen jouw muren onderaan sporen van vochtige plekken en zwarte schimmels? Dan heb je misschien wel last van opstijgend vocht. In België heeft ongeveer 1 op 5 woningen last...
Zoutuitbloeiing pleisterwerk behandelen

Zoutuitbloeiing pleisterwerk

Wanneer muren vocht uit de grond zuigen, nemen ze vaak ook de mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden uit het grondwater mee op. Als het water dan uit de muur...

Bestrijding van vochtproblemen

Vocht bestrijden is werk voor specialisten. Ieder probleem kan een andere oorzaak hebben en vraagt dus een oplossing op maat.

Merk je dat je last hebt van een vochtige muur? Laat dan in de eerste plaats een professionele en gratis diagnose stellen door Aquaproved.

We onderscheiden twee belangrijke soorten opstijgend vocht:

Vochtbestrijding bij opstijgend vocht: loskomend behang

Optrekkend of capillair vocht: grondwater dat in de muur komt via de funderingen. De poriën van het metselwerk vullen zich met water en zorgen voor vochtproblemen.

Zoutschade of hygroscopisch vocht: is bijna altijd een gevolg van capillair vocht. De mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden in het grondwater worden mee opgenomen in de muur. Door de verdamping in de muur, kristalliseren de zouten. Op hun beurt trekken de zouten weer vocht uit de omgeving aan. Uitdroging van de muur is dan eigenlijk nooit mogelijk.

 

Omdat beiden een andere oorsprong hebben, is het belangrijk de juiste diagnose te stellen en de correcte behandelingswijze toe te passen.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Vochtbestrijding muren: onze aanpak

Vochtbestrijding bestaat meestal uit meerdere fasen:

Opstijgend vocht zullen we behandelen door middel van muren injecteren. Bij zoutschade plaatsen we een gepatenteerd Alkali-Block zoutmembraam. Na de vochtbestrijding voeren we steeds een controle van de vochtbehandeling uit.

Muren injecteren

Eén van de meest voorkomende problemen in huis is capillair of opstijgend vocht. Aquaproved heeft de nodige expertise in huis om dit probleem definitief te behandelen en de schade te beperken. Hierbij trekt je muur het water uit de grondlaag. De belangrijkste oorzaak is een ontbrekende, beschadigde of slecht geplaatste vochtwering in de muur. Je merkt dit op aan:

 • Een muffe geur in huis
 • Zwarte schimmelvorming op de muur
 • Vochtplekken onderaan de muur
 • Loskomend behang, verf of pleisterwerk

Aquaproved zorgt voor de passende vochtbestrijding door over de hele lengte je muren te injecteren met een vochtwerende crème. De boorgaatjes worden afgedicht met een PU-schuim. Daarna kan de crème verdampen waarbij alle poreuze gaatjes in de muur worden gedicht. Je muur is nu voorzien van een degelijk vochtscherm. Het kan echter enkele maanden duren vooraleer alle vocht uit je muur verdwenen is. Om zeker te zijn dat je muur na de behandeling volledig vochtvrij is voeren we nadien nog een extra controle uit.

Zoutuitbloeiing behandelen

Opstijgend vocht brengt vaak ook zoutschade met zich mee. Dat komt omdat de mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden uit het grondwater mee worden opgeslorpt in de muur. Wanneer het water in de muur verdampt kristalliseren de zouten. Dat zout trekt op zijn beurt opnieuw vochtdeeltjes aan waardoor jouw muur nooit helemaal droog zal worden.

Je herkent die muurzouten als een poederachtige laag of kleine witte pluisjes op je muur. In feite kan je die makkelijk wegvegen, maar omdat de zouten steeds opnieuw vocht aantrekken komen de pluisjes hardnekkig terug. De intensiteit hangt sterk af van het materiaal waarop je de schade kan waarnemen. Zo zijn bakstenen en isolatiemateriaal minder vochtgevoelig terwijl cement en organische materialen veel makkelijker vocht uit de lucht absorberen.

We noemen dit hygroscopisch vocht. En hoewel dat bijna altijd een gevolg is van optrekkend vocht, vraagt het toch een andere manier van vocht bestrijden. Bij hygroscopisch vochtbestrijding brengen onze specialisten een zoutmembraam aan op de aangetaste muur. Die behandeling gebeurt in verschillende fases en nadien voeren we ook nog een bijkomende controle uit.

Gratis diagnose vochtbestrijding

Vochtbestrijding start met het stellen van de juiste diagnose. Elk vochtprobleem is anders en daarom moeten we ons een goed beeld vormen over de juiste oorzaak. We doen daarvoor een gratis diagnose op basis van 3 stappen:

 • In een gesprek met de bewoners van het gebouw gaan we na waar het probleem zich precies stelt.
 • We doen een eerste zintuiglijke controle. We bekijken de muur en raken die aan. Dit zal bepalen welk type vochtbestrijding we zullen toepassen.
 • Tenslotte gebruiken we onze gespecialiseerde meetapparatuur om de oorzaken en de ernst van het vochtprobleem verder te analyseren.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Ontvang uw gratis diagnose vochtprobleem

Ook hier start de vochtbestrijding met het stellen van de juiste diagnose.
Om een goed beeld te vormen over het probleem maken we een gratis diagnose op basis van 3 stappen:

  1. In een gesprek met de bewoners van het gebouw gaan we na waar het probleem zich precies stelt.
  2. We doen een zintuiglijke controle. We bekijken de muur en raken die aan. Dit zal bepalen welk type vochtbestrijding we zullen toepassen.
  3. Tenslotte gebruiken we onze gespecialiseerde meetapparatuur om de oorzaken en de ernst van het vochtprobleem verder te analyseren.

Vochtbestrijding premies

Merk je vochtschade op in jouw woning? Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter voor je woning én voor je portemonnee.

Vochtbestrijding kan soms in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie, maar ook onderstaande premies zijn interessant:

 • Verbeteringspremie
 • Vlaamse Renovatiepremie
 • Gemeentelijke premies

Het is dus belangrijk om steeds bij je gemeente na te gaan of de oplossing voor jouw vochtprobleem ook in aanmerking komt voor een premie. Bovendien kan het zijn dat de brandverzekering in bepaalde gevallen tussenkomt. Aquaproved geeft je graag meer informatie!

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-NiklaasDendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Vlaams-Brabant

Relevante links

Betekenis vochtbestrijding

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.