Opstijgend vocht via de vloer

Opstijgend vocht in de vloer

25 november 2019

Het je last van een muffe geur in huis? Merk je schimmelvorming op onderaan de muur of onder de vloerbekleding? Komt die vloerbekleding los en voelt ze nat aan? Dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht in de vloer. Gelukkig kan dat probleem worden aangepakt. In dit blogbericht vertellen we je er graag meer over.

Oorzaken van vochtige vloeren

Er zijn eigenlijk twee belangrijke oorzaken van vocht in de vloer. Ofwel is de ruimte waar het vocht vandaan komt onvoldoende geventileerd, ofwel komt het grondwater in contact met het metselwerk en trekt het zo omhoog in de muur en in de vloer.

Kelders en zeker kruipruimtes zijn erg gevoelig voor vocht. Ze raken vaak rechtstreeks het grondwater en de vloer is daar onvoldoende tegen bestand. Het grondwater komt dan door de vloer. In kruipkelders wordt zelfs niet altijd een vloer gelegd waardoor ze meteen onder water komen te staan wanneer het grondwater stijgt. Dat water kan dan niet meteen weg en door verdamping komt het vocht tegen de vloerplaat van de woning terecht met alle vochtproblemen van dien.

Maar het kan ook zijn dat het vochtscherm onderin je muur ontbreekt of beschadigd raakte. In dat geval trekt het grondwater via het metselwerk omhoog om het weer af te geven in de vloer of aan de bepleistering. Je muren worden aangetast met schimmels, plinten en pleisterwerk komen los. Daarbij is vocht in huis nefast voor de gezondheid. De schimmels en de vochtige lucht kunnen huidirritaties en tenslotte zelfs allergieën veroorzaken. Rede te meer om een vochtige vloer steeds aan te pakken!

Oplossingen op maat

Wanneer we een vochtige vloer behandelen, zoeken we steeds naar de meest geschikte oplossing op maat van jouw vochtprobleem. Woon je in een omgeving met een hoog grondwaterpeil dan is het altijd goed om drainage rond je huis aan te leggen. Op die manier wordt het teveel aan water afgevoerd en kan het niet in de (kruip)kelder blijven staan.

Je moet er ook voor zorgen dat je kelder of kruipruimte voldoende geventileerd is zodat het water op een natuurlijke manier kan verdampen zonder dat het een uitweg moet zoeken via de vloerplaat van je woning. Zit het vocht vooral in de leefruimte zelf – meestal komt dat voor in vochtige ruimtes als wasplaatsen of badkamers – dan biedt een decentraal ventilatiesysteem soelaas. Zo’n systeem regelt de afvoer van vochtige en toevoer van verse lucht. Dat verhelpt niet alleen het vochtprobleem, je creëert er hoe dan ook een aangenamer woonklimaat mee.

Ook opstijgend vocht kan worden behandeld door je muren te laten impregneren met een vochtwerende gel die diep in de muur wordt aangebracht. Die gel droogt uit en laat een nieuw vochtscherm achter waardoor het water niet langer omhoog kan trekken.

Je muren laten injecteren tegen vocht laat je best over aan een echte professiona. Dankzij speciale meetapparatuur kunnen wij ook de onzichtbare schade opsporen en het probleem bij de oorzaak aanpakken. Wij bereken voor jou hoe lang de gel nodig zal hebben om te drogen en doen nadien nog een controle om zeker te zijn dat de behandeling werkte.

Wil je meer informatie over de oplossingen voor opstijgend vocht in de vloer? Wij komen graag bij je langs voor een gratis diagnose en stellen je een oplossing op maat voor. Neem daarom zeker contact met ons op. Hoe sneller we het vochtprobleem kunnen aanpakken hoe kleiner de ingreep en de schade.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.