Vochtige kelder

Een vochtige kelder kan een grote bron van ongemak zijn en allerlei problemen veroorzaken. Niet alleen kan vocht structurele schade aanrichten aan je woning, maar het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen en een onaangename leefomgeving. Aquaproved voert een gratis diagnose uit om de oorzaak van een natte kelder te achterhalen en biedt een definitieve oplossing aan om een kelder met vocht te bestrijden.

Oorzaken van een kelder met vocht en hun oplossingen

Een kelder is bijzonder gevoelig voor vochtproblemen vanwege de ondergrondse ligging. We zetten de meest voorkomende oorzaken van een vochtige kelder op een rijtje.

 • Grondwater

Doorslaand vocht in de kelder is één van de grootste boosdoeners als je last hebt van een kelder met vochtige muren. Dit type vochtprobleem ontstaat wanneer grondwater door de funderingsmuren of -vloer van je kelder sijpelt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld kleine scheuren en barsten in de muren en vloer.

Oplossing: Doorslaand vocht in de kelder bestrijden begint bij een goede inspectie. Onze vochtexpert onderzoekt mogelijke scheuren en biedt een professionele waterdichtingsoplossing aan. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van waterdichte membranen en het injecteren van de scheuren met vochtwerende middelen.

 • Sijpelwater

Sijpelwater is het water dat langzaam je kelder binnenkomt door de grond rondom je huis. Dit gebeurt vooral bij hevige regenval of bij een hoge grondwaterstand. Vaak is de oorzaak een slechte of ontbrekende drainage rondom je huis.

Oplossing: een goed drainagesysteem rondom je huis kan vocht in de kelder oplossen. Dit systeem zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd voordat het je kelder kan binnendringen. Daarnaast kunnen we een vochtwerende laag aanbrengen om de natte keldermuur te behandelen.

 • Lekkages

Een andere veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen in de kelder zijn lekkende leidingen. Dit kan gaan over een klein lekje in een waterleiding tot een groter probleem met je riolering.

Oplossing: heb je een vermoeden van een lekkage? Een professionele inspectie kan helpen om de exacte locatie van de lekkage te vinden en te verhelpen.

 • Condensatie

Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken zoals keldermuren en -vloeren. Dit probleem komt vaak voor in kelders die slecht geventileerd zijn.

Oplossing: De ventilatie in je kelder verbeteren is de sleutel tot het verminderen van condensatie. Overweeg het installeren van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Daarnaast kan het plaatsen van een luchtontvochtiger helpen om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?

Een vochtige kelder kan diverse problemen veroorzaken, sommige al meer voor de hand liggend dan andere. Wees jezelf bewust van de gevolgen en onderneem tijdig actie.

 • Vocht kan ernstige schade aan spullen veroorzaken. Van meubels en elektronische apparaten tot belangrijke documenten en kledingstukken die je in de kelder bewaart. Hout kan gaan rotten, metaal zal roesten en papier en kleding gaat schimmelen.
 • Een vochtige kelder is een perfecte broedplaats voor schimmels en huisstofmijt die leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
 • Vocht kan ook structurele schade aan je huis veroorzaken. Het binnendringen van water kan leiden tot scheuren in de fundering en muren, waardoor de kosten voor reparatie kunnen oplopen in de toekomst.
 • Een van de meest herkenbare gevolgen van een vochtige kelder is de onaangename geur die gepaard gaat met schimmel- en vochtproblemen.

Vocht in de kelder voorkomen

Het voorkomen van vocht in je kelder is beter dan genezen.

 • Zorg voor voldoende ventilatie en overweeg de installatie van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem.
 • Laat je keldermuren en -vloer isoleren.
 • Wacht niet te lang om alle scheuren en gaten in de muren te laten dichten met waterdichte materialen.
 • Controleer regelmatig de dakgoten en afvoersystemen rondom je huis.
 • Gebruik eventueel een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid in je kelder te reguleren.

Een vochtige kelder laten behandelen door Aquaproved

Een natte kelder kan een groot ongemak zijn, maar met de juiste aanpak is dit probleem eenvoudig te verhelpen. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en deskundige partner om je vochtige kelder aan te pakken, dan is Aquaproved de juiste keuze. Wil je meer weten over hoe wij je kelder opnieuw droog kunnen maken? Vraag je gratis diagnose aan en we zorgen voor een definitieve oplossing voor je probleem.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Veelgestelde vragen rond vochtige kelders

Wat kun je doen tegen een vochtige kelder?

Het belangrijkste is om eerst de oorzaak te achterhalen. Controleer je leidingen en afvoeren op lekkages. Is sijpelwater het probleem? Dan kan een drainagesysteem het probleem verhelpen. Voor doorslaand vocht kan je een waterdichte coating laten aanbrengen en de scheuren laten injecteren met een vochtwerend middel. Condensatievocht kan je dan weer oplossen door de ventilatie in de kelder te verbeteren.

Is een vochtige kelder normaal?

Een vochtige kelder komt vaak voor. Maar hoewel het een veelvoorkomend probleem is, betekent dat niet dat je het moet accepteren. Vocht in de kelder kan leiden tot gezondheidsproblemen door schimmelgroei en andere schade. Daarom is het belangrijk om actie te ondernemen zodra je merkt dat er vochtproblemen zijn.

Kan je zelf je kelder waterdicht maken?

Als het probleem relatief klein is, zoals condensatievocht, kun je het eventueel zelf oplossen met behulp van voldoende ventilatie en een luchtontvochtiger. Als je te maken hebt met een ernstiger vochtprobleem is het verstandig om een professional in te schakelen. Een deskundige firma kan een grondige inspectie uitvoeren en een op maat gemaakte oplossing bieden om je kelder droog te houden.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Vlaams-Brabant

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

Het ontstaan van vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

29 januari 2024
Koken, douchen en zelfs de was binnenshuis drogen, zijn alledaagse handelingen die de luchtvochtigheid in onze leefruimtes aanzienlijk kunnen...
vochtproblemen

Vochtproblemen in nieuwe gebouwen

20 juni 2023
Wanneer je denkt aan vochtproblemen in gebouwen, komt waarschijnlijk het beeld van oude, verwaarloosde structuren in je op. Echter,...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Vochtbestrijding kelder

20 april 2023
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Vochtbestrijding in de kelder is...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.