Vocht in huis

Heel wat mensen kampen met vochtproblemen in huis. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Soms zijn de problemen onschuldig en makkelijk te verhelpen, soms houden ze meer risico’s in, zowel voor je huis als voor je gezondheid. We zetten de belangrijkste oorzaken en oplossingen even voor je op een rij. Vocht in huis is namelijk slecht voor je gezondheid.

Vocht in huis herkennen

Vocht in huis is niet altijd zichtbaar. Nochtans is het belangrijk om het vochtprobleem op tijd te detecteren en snel een oplossing te bieden. Enkele situaties die kunnen wijzen op een probleem zijn:

 • Een muffe geur in je huis
 • Vochtplekken op muren of plafonds
 • Loskomend behang of pleisterwerk
 • Condens op ramen en koude oppervlaktes
 • Een witte, poederachtige aanslag op de muur

Oorzaken van vochtproblemen

Een veelvoorkomend vochtprobleem in huis is het gevolg van condensatie. Druppels op het plafond na een warme douche, condens op de ramen of een beetje water onderaan het slaapkamerraam in de ochtend. In principe is dit probleem redelijk onschuldig maar je moet wel op tijd ingrijpen.

Deze vorm van vocht in huis is meestal te wijten aan onvoldoende ventilatie van de ruimte. Je huis regelmatig verluchten en een ventilatiesysteem in je badkamer lossen al veel op. Wanneer je niet op tijd ingrijpt kan het vocht ook zwarte schimmelplekken rond de ramen veroorzaken. Die zijn een stuk moeilijker te verwijderen en de schimmels zijn erg slecht voor je gezondheid.

Optrekkend vocht of capillair vocht is het vocht dat jouw muur uit de grondlaag van het huis optrekt. Je herkent dit vochtprobleem aan vochtplekken onderaan de muur, loskomend behang en pleisterwerk of loskomende plinten. Soms wordt ook de vloer aangetast.

De gevolgen van optrekkend vocht in huis zijn doorgaans groter dan die van condensatievocht en de kosten voor herstelling zijn hoger. Gelukkig heeft Aquaproved een oplossing op maat om capillair vocht definitief te verhelpen. We kunnen je muren injecteren met een vochtwerende gel die het metselwerk van een vochtscherm voorziet. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder de schade. Dat is ook goed voor je portemonnee.

Preventieve maatregelen die je kan nemen

 • Goede isolatie en ventilatie: Goede isolatie helpt voorkomen dat warme lucht in huis condenseert op koude oppervlakken. Ventilatie is essentieel om vochtige lucht uit huis te verwijderen en frisse, droge lucht binnen te laten.
 • Onderhoud: Regelmatige inspectie en onderhoud van het huis, zoals het reinigen van dakgoten, het controleren van de dakbedekking en het onderhouden van leidingen, kunnen helpen lekkages en andere problemen te voorkomen.
 • Gebruik van vochtwerende materialen: Bij renovaties of bouwprojecten kan het gebruik van vochtwerende materialen helpen toekomstige vochtproblemen te voorkomen.

Nog meer gevolgen van vocht in huis

 • Structurele schade: Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot structurele schade aan een huis. Vocht kan beton, hout en andere bouwmaterialen aantasten, wat kan leiden tot instabiliteit.
 • Aantasting van het houtwerk: Vocht kan houtwerk in huis aantasten, waaronder vloeren, kozijnen en meubels. Dit kan leiden tot verrotting en uiteindelijk vervanging vereisen.
 • Verminderde isolatiewaarde: Vocht kan de isolerende eigenschappen van materialen zoals glaswol en piepschuim verminderen. Dit kan leiden tot een verhoogd energieverbruik en dus hogere energiekosten.
 • Aantasting van afwerking: Vocht kan leiden tot schade aan afwerkingen zoals verf, behang en pleisterwerk. Dit kan resulteren in een onaantrekkelijk uiterlijk en kan reparatie of vervanging vereisen.
 • Schimmelvorming: Schimmel gedijt in vochtige omstandigheden. Naast gezondheidsproblemen kan schimmel ook leiden tot onaantrekkelijke vlekken en een onaangename geur in huis.
 • Condensatievocht: Dit is een van de meest voorkomende soorten vochtproblemen in huis. Het ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam of een buitenmuur. De lucht koelt af en kan minder vocht vasthouden, waardoor er waterdruppeltjes ontstaan. Dit kan leiden tot vochtplekken, schimmel en aantasting van materialen in huis.
 • Optrekkend vocht: Dit is een probleem dat voornamelijk voorkomt in oudere huizen zonder goede vochtkering. Het grondwater wordt via de fundering en muren van het huis omhoog getrokken. Dit kan vochtplekken veroorzaken aan de onderkant van de muren, loslatend behang of stucwerk en kan uiteindelijk leiden tot schimmelvorming.
 • Doorslaand vocht: Dit probleem ontstaat wanneer er water in de muren komt door regen of vocht van buitenaf. De buitenmuren kunnen het vocht niet meer tegenhouden en het vocht slaat door naar de binnenmuren. Dit kan leiden tot vochtplekken, schimmel en afbladderende verf of stucwerk.
 • Lekkages: Dit zijn vaak acute problemen die ontstaan door een defect in bijvoorbeeld het dak, de leidingen of het sanitair. Dit kan leiden tot wateroverlast en schade in huis. Het is belangrijk om lek

Als je niet op tijd ingrijpt kan optrekkend vocht ook schimmelplekken veroorzaken in je leefruimte. Die plekken zorgen voor een muffe geur en de schimmel zelf is erg slecht voor de gezondheid. Schimmel in huis kan leiden tot huidirritatie en zelfs energie. Wacht dus niet te lang om een gratis diagnose en oplossing op maat te laten uitwerken door ons.

De zouten die mee werden opgetrokken uit het grondwater blijven in je muur zitten wanneer het vocht verdampt. Het zout absorbeert vocht uit de lucht waardoor je muur telkens opnieuw nat wordt. Dat noemen we hygroscopisch vocht of zoutschade en is best te herkennen aan de witte poederachtige aanslag op de muur en aan het loskomend pleisterwerk.

Aquaproved voorkomt zoutschade door het zout te isoleren van het pleisterwerk met een membraam waarop snel weer stuc kan worden aangebracht.

Bovendien doet Aquaproved bij iedere behandeling een na-controle om zeker te zijn dan het vochtprobleem definitief van de baan is.

Merk je zelf problemen van vocht in huis en wil je een gratis diagnose? Ben je op zoek naar een ervaren partner die een oplossing op maat biedt voor jouw vochtprobleem? Aarzel niet en neem contact op met de professionals van Aquaproved.

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

Het ontstaan van vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

29 januari 2024
Koken, douchen en zelfs de was binnenshuis drogen, zijn alledaagse handelingen die de luchtvochtigheid in onze leefruimtes aanzienlijk kunnen...
vochtproblemen

Vochtproblemen in nieuwe gebouwen

20 juni 2023
Wanneer je denkt aan vochtproblemen in gebouwen, komt waarschijnlijk het beeld van oude, verwaarloosde structuren in je op. Echter,...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Vochtbestrijding kelder

20 april 2023
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Vochtbestrijding in de kelder is...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.