Vocht in huis

Heel wat mensen kampen met vochtproblemen in huis. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Soms zijn de problemen onschuldig en makkelijk te verhelpen, soms houden ze meer risico’s in, zowel voor je huis als voor je gezondheid. We zetten de belangrijkste oorzaken en oplossingen even voor je op een rij. Vocht in huis is namelijk slecht voor je gezondheid.

Vocht in huis herkennen

Vocht in huis is niet altijd zichtbaar. Nochtans is het belangrijk om het vochtprobleem op tijd te detecteren en snel een oplossing te bieden. Enkele situaties die kunnen wijzen op een probleem zijn:

  • Een muffe geur in je huis
  • Vochtplekken op muren of plafonds
  • Loskomend behang of pleisterwerk
  • Condens op ramen en koude oppervlaktes
  • Een witte, poederachtige aanslag op de muur

Oorzaken van vochtproblemen

Een veelvoorkomend vochtprobleem in huis is het gevolg van condensatie. Druppels op het plafond na een warme douche, condens op de ramen of een beetje water onderaan het slaapkamerraam in de ochtend. In principe is dit probleem redelijk onschuldig maar je moet wel op tijd ingrijpen.

Deze vorm van vocht in huis is meestal te wijten aan onvoldoende ventilatie van de ruimte. Je huis regelmatig verluchten en een ventilatiesysteem in je badkamer lossen al veel op. Wanneer je niet op tijd ingrijpt kan het vocht ook zwarte schimmelplekken rond de ramen veroorzaken. Die zijn een stuk moeilijker te verwijderen en de schimmels zijn erg slecht voor je gezondheid.

Optrekkend vocht of capillair vocht is het vocht dat jouw muur uit de grondlaag van het huis optrekt. Je herkent dit vochtprobleem aan vochtplekken onderaan de muur, loskomend behang en pleisterwerk of loskomende plinten. Soms wordt ook de vloer aangetast.

De gevolgen van optrekkend vocht in huis zijn doorgaans groter dan die van condensatievocht en de kosten voor herstelling zijn hoger. Gelukkig heeft Aquaproved een oplossing op maat om capillair vocht definitief te verhelpen. We kunnen je muren injecteren met een vochtwerende gel die het metselwerk van een vochtscherm voorziet. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder de schade. Dat is ook goed voor je portemonnee.

 Nog meer gevolgen van vocht in huis

Als je niet op tijd ingrijpt kan optrekkend vocht ook schimmelplekken veroorzaken in je leefruimte. Die plekken zorgen voor een muffe geur en de schimmel zelf is erg slecht voor de gezondheid. Schimmel in huis kan leiden tot huidirritatie en zelfs energie. Wacht dus niet te lang om een gratis diagnose en oplossing op maat te laten uitwerken door ons.

De zouten die mee werden opgetrokken uit het grondwater blijven in je muur zitten wanneer het vocht verdampt. Het zout absorbeert vocht uit de lucht waardoor je muur telkens opnieuw nat wordt. Dat noemen we hygroscopisch vocht of zoutschade en is best te herkennen aan de witte poederachtige aanslag op de muur en aan het loskomend pleisterwerk.

Aquaproved voorkomt zoutschade door het zout te isoleren van het pleisterwerk met een membraam waarop snel weer stuc kan worden aangebracht.

Bovendien doet Aquaproved bij iedere behandeling een na-controle om zeker te zijn dan het vochtprobleem definitief van de baan is.

Merk je zelf problemen van vocht in huis en wil je een gratis diagnose? Ben je op zoek naar een ervaren partner die een oplossing op maat biedt voor jouw vochtprobleem? Aarzel niet en neem contact op met de professionals van Aquaproved.

  • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
  • Gratis Diagnose
  • 30 jaar garantie
  • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

Verschillende soorten vochtbestrijding en wanneer je ze inzet.

13 januari 2023
Heb je last van vocht in huis? Dan is dat een probleem waar je zo snel mogelijk iets aan...

Waar komt schimmel in huis voor en hoe behandel je het?

16 december 2022
Schimmels in huis zijn een veel voorkomend probleem bij woningen in Vlaanderen. Het zijn vervelende problemen die gevolgen kunnen...
slechte ventilatie is één van de vele oorzaken van vochtproblemen in huis

Ventileer efficiënt zonder warmteverlies

23 november 2022
Gezonde lucht in huis wordt steeds bij meer mensen een focus. Zo is het in openbare ruimtes al verplicht...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.