Opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Vocht in huis is een probleem waar veel woningen mee te maken krijgen. Meestal ligt de oorzaak bij water dat uit de grondlaag via de muur omhoog trekt. Dat vocht zet zich dan vast in het metselwerk en komt zo in de vloer en de bepleistering terecht. Gelukkig kunnen we vandaag opstijgend vocht behandelen en het vochtprobleem definitief oplossen.

Optrekkend vocht herkennen

Er zijn verschillende symptomen die op opstijgend vocht kunnen wijzen. De vaakst voorkomende zijn:

Opstijgend vocht herkennen

Zwarte schimmel op de muur: bij opstijgend vocht komt die schimmel meestal onderaan de muur voor. Het zijn zwarte schimmelplekken die moeilijk te verwijderen zijn en telkens opnieuw terugkeren.

Loskomende plinten: opstijgend vocht werkt in op het pleisterwerk en op de lijm waarmee de plinten werden bevestigd. Bovendien zijn plinten meestal in hout gemaakt. Dat is een organisch materiaal dat erg vochtgevoelig is.

Loskomend behang of pleisterwerk: pleisterwerk is erg absorberend. De pleister zal het water opnemen en zich afzetten van de gemetste muur. Ook de behanglijm kan ervan losweken.

Muffe geur in huis: dat is vooral een gevolg van de schimmels op de muur. Die zorgen voor een onaangename muffe geur. Die geur zal pas verdwijnen wanneer het opstijgend vocht definitief behandeld werd.

Vocht en schimmels in huis kunnen ook grote schade aanbrengen aan de gezondheid. Schimmels veroorzaken infecties, huidziekten en allergieën. Het is dus heel belangrijk om snel met de behandeling te starten.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Oorzaken van opstijgend vocht

Onderaan een gemetste muur wordt een vochtscherm of waterkering aangebracht. Maar in huizen van voor 1945 (en dat is in België het geval voor 1 op 5 huizen) werd de muur rechtstreeks op de grondlaag gezet. Die laag trekt altijd water op. Bij het ontbreken van een vochtscherm komt dat water dus rechtstreeks in het metselwerk terecht. Het is dat opstijgend vocht dat schade aanbrengt in huis.

Maar ook recentere huizen krijgen wel vaker te maken met vochtproblemen. In sommige gevallen ontbreekt het vochtscherm, of werd het slecht aangebracht. Het kan ook beschadigd zijn waardoor het water zijn weg vindt in de muur door de gaatjes in de waterkering.

Maar stijgend vocht kan ook voortkomen uit een lekkage in een (ondergrondse) leiding. Is dat een groter lek dan is de oorzaak makkelijk op te sporen. Maar er kan ook water ontsnappen uit minuscule haarscheurtjes in de leiding. Dat is heel wat moeilijker te achterhalen.

Wat de oorzaak ook is, opstijgend vocht behandelen begint bij de juiste vochtbestrijding.

Opstijgend vocht behandelen

Nadat we de juiste diagnose hebben gesteld bekijken we wat de beste remedie is tegen het vochtprobleem in jouw woning. Opklimmend vocht behandelen we door je muren te injecteren met een vochtwerende gel. Eens die gel uitdroogt wordt er een vochtscherm gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Nadien gaan we verder met het behandelen van de zoutschade.

Nadien voeren we een controle van onze behandeling uit om er zeker van te zijn dat het probleem definitief verholpen is. Pas daarna kunnen we de muur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Heb je te maken met opstijgend vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op via onderstaand contactformulier voor jouw gratis diagnose vochtprobleem en ga voor een effectieve en definitieve oplossing.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Muren injecteren

Wil je opstijgend vocht geen kans geven? Voorzie jouw nieuwe woning dan zeker van een degelijk vochtscherm.

Voor bestaande gebouwen kan dat door het injecteren van muren met een vochtwerend product.

Muren injecteren gebeurt in 3 stappen:

 • We boren over de hele lengte van de muur een rij gaten met een interval van 8 à 10 centimeter. De gaten zijn bijna even diep als de muur, op 1 tot 2 centimeter na. We boren ze meestal in de voegen op ongeveer een halve meter boven de vloer.
 • In de boorgaten brengen we een vochtwerende crème aan door die te injecteren onder lage druk. Nadien sluiten we de gaten af met PU-schuim of waterdichte mortel.
 • De crème verdampt in de muur en vult alle poriën van de steen en de mortel. Zo ontstaat een waterdichte barrière die optrekkend vocht resoluut tegenhoudt. Hou er wel rekening mee dat de muur langere tijd moet drogen vooraleer je ze kan afwerken.

Opstijgen vocht behandelen prijs

De prijs van vochtbestrijding hangt natuurlijk af van de omvang van het probleem. Het is dus niet mogelijk om een correcte inschatting te maken zonder dat er eerst een grondige diagnose gebeurde. Bij Aquaproved is die diagnose gratis.

We gebruiken hiervoor gespecialiseerde apparatuur die ook de onzichtbare schade in kaart brengt.

Opstijgend vocht premies

Behandeling tegen opstijgend vocht kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Het loont dus zeker de moeite om dit na te vragen. Maar er zijn ook verschillende premies op lokaal niveau, ga je opstijgend vocht behandelen.

Aquaproved is een erkende aannemer in vochtbestrijding. Wij kunnen dus de juiste documenten leveren die nodig zijn om jouw premie dossier in orde te brengen.

Opstijgend vocht verzekering

Bekijk ook of je brandverzekering niet kan tussenkomen bij vochtschade in geval van overmacht. In heel wat polissen is dit risico gedekt waardoor jij niet zelf voor de schade moet opdraaien.

Is je woning jonger dan 10 jaar en is het opstijgend vocht het gevolg van een constructiefout? Dan kan je in principe je architect en/of aannemer aansprakelijk stellen. Je doet er dus steeds goed aan om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om grotere schade te vermijden.

Opkomend vocht in oude versus nieuwe gebouwen

Vaak wordt gedacht dat opstijgend vocht enkel in oudere gebouwen voorkomt, maar dat is niet helemaal correct. Oudere gebouwen hebben dan wel een aantal eigenschappen die opgaand vocht bevorderen: er werd nog geen vochtscherm in de muren geplaatst.

Maar ook jonge gebouwen kunnen te kampen hebben met opstijgend vocht. Mogelijke oorzaken zijn dan:

 • Het vochtscherm is vergaan
 • Het vochtscherm werd foutief geplaatst
 • Er werd toch geen waterkering geplaatst
 • De waterkering werd beschadigd door werken

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Leuven

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

Opstijgend vocht oorzaken, prijs en behandeling

Opstijgend vocht: oorzaken, prijs en behandeling

19 oktober 2021
Merk je een muffe geur in huis? Vochtige muren of misschien wel schimmelplekken. Dan heb jij, net als zoveel...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Wanneer kiezen voor muren injecteren?

23 juli 2021
Vocht in huis. Heel wat mensen krijgen ermee te maken. Het is vervelend want het zorgt voor zichtbare (en...
Hoeveel kost muren injecteren?

Hoeveel kost muren injecteren?

23 juli 2021
Veel woningen in België kampen met vochtproblemen. Vaak zijn dat oudere woningen, waar bij de bouw nog minder aandacht...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.