Opstijgend vocht

Opstijgend vocht herkennen

Er zijn verschillende symptomen die op opstijgend vocht of optrekkend vocht kunnen wijzen. De vaakst voorkomende zijn:

  • Schimmel op de muur: bij opstijgend vocht komt die schimmel meestal onderaan de muur voor. Het zijn zwarte schimmelplekken die moeilijk te verwijderen zijn en telkens opnieuw terugkeren.
  • Loskomende plinten: opstijgend vocht werkt in op het pleisterwerk en op de lijm waarmee de plinten werden bevestigd. Bovendien zijn plinten meestal in hout gemaakt. Dat is een organisch materiaal dat erg vochtgevoelig is. De plint zal dus uitzetten en lossen van de muur. Uiteindelijk kan het houtwerk zelfs gaan rotten.
  • Loskomend behang of pleisterwerk: pleisterwerk is erg absorberend. De pleister zal het water opnemen en zich afzetten van de gemetste muur. Ook de behanglijm kan ervan losweken.
  • Muffe geur in huis: dat is vooral een gevolg van de schimmels op de muur. Die zorgen voor een onaangename muffe geur. Die geur zal pas verdwijnen wanneer het opstijgend vocht definitief behandeld werd.

Een ander zichtbaar gevolg van opstijgend vocht (of capillair vocht) is de zoutschade (of hygroscopisch vocht) die achterblijft op de muur. Gelukkig heeft Aquaproved hiervoor ook een definitieve oplossing.

Vocht en schimmels in huis kunnen ook grote schade aanbrengen aan de gezondheid. Schimmels veroorzaken infecties, huidziekten en allergieën. Het is dus heel belangrijk om snel met de behandeling te starten.

Oorzaken van opstijgend vocht

Onderaan een gemetste muur wordt een vochtscherm of waterkering aangebracht. Maar in huizen van voor 1945 (en dat is in België het geval voor 1 op 5 huizen) werd de muur rechtstreeks op de grondlaag gezet. Die laag trekt altijd water op. Bij het ontbreken van een vochtscherm komt dat water dus rechtstreeks in het metselwerk terecht. Het is dat opstijgend vocht dat schade aanbrengt in huis.

Maar ook recentere huizen krijgen wel vaker te maken met vochtproblemen. In sommige gevallen ontbreekt het vochtscherm, of werd het slecht aangebracht. Het kan ook beschadigd zijn waardoor het water zijn weg vindt in de muur door de gaatjes in de waterkering.

Maar opstijgend vocht kan ook voortkomen uit een lekkage in een (ondergrondse) leiding. Is dat een groter lek dan is de oorzaak makkelijk op te sporen. Maar er kan ook water ontsnappen uit minuscule haarscheurtjes in de leiding. Dat is heel wat moeilijker te achterhalen.

Wat de oorzaak ook is, opstijgend vocht behandelen begint bij de juiste diagnose.

Opstijgend vocht behandelen

Nadat we de juiste diagnose hebben gesteld bekijken we wat de beste remedie is tegen het vochtprobleem in jouw woning. Opstijgend vocht behandelen we door je muren te injecteren met een waterwerende gel. Eens die gel uitdroogt wordt er een vochtscherm gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt.

Nadien voeren we een controle uit om er zeker van te zijn dat het probleem definitief verholpen is. Pas daarna kunnen we de muur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Heb je te maken met opstijgend vocht in huis? Neem contact op met Aquaproved voor een gratis diagnose en een definitieve oplossing.

  • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
  • Gratis Diagnose
  • 30 jaar garantie
  • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

Opstijgend vocht via de vloer

Opstijgend vocht in de vloer

25 november 2019
Het je last van een muffe geur in huis? Merk je schimmelvorming op onderaan de muur of onder de...
Vocht in huis herkennen

Hoe vocht in huis herkennen?

25 oktober 2019
Vochtproblemen kunnen een ingrijpende impact hebben op je huis en zelfs op je gezondheid. Het is dus belangrijk om...
Problemen met de waterkering

Problemen met de waterkering

17 september 2019
De waterkering is een essentiële ingreep bij het bouwen van een huis. Ze zorgt ervoor dat er geen vocht...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.