Opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Ongeveer één op de vijf huizen in Vlaanderen heeft te kampen met problemen rond opstijgend of optrekkend vocht, wat een van de meest voorkomende vochtproblemen in Vlaanderen is.

Meestal ligt de oorzaak bij water dat uit de grondlaag via de muur omhoog trekt. Dit vocht zet zich vast in het metselwerk en komt zo in de vloer en de bepleistering terecht. Als gevolg hiervan krijg je vochtige muren en vochtplekken onderaan de muren. Gelukkig kan opstijgend vocht nu definitief worden behandeld. Want vocht in huis kan schade toebrengen aan je woning en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Opstijgend vocht herkennen

Wanneer je te kampen hebt met een vochtprobleem, is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Daarom is het van onschatbare waarde om snel vocht te herkennen en een correcte diagnose te stellen van de situatie.

We beschrijven hier de meest voorkomende symptomen bij vochtproblemen, zodat je snel kan ingrijpen wanneer deze symptomen zich voordoen.

 • Zwarte schimmel: bij opstijgend vocht komt deze schimmel meestal voor onderaan de muur. Het zijn zwarte schimmelplekken die moeilijk te verwijderen zijn en telkens opnieuw terugkeren.
 • Loskomende plinten: vocht werkt in op het pleisterwerk en de lijm waarmee de plinten werden bevestigd. Bovendien zijn plinten meestal gemaakt van hout, een organisch materiaal dat erg vochtgevoelig is. Wanneer deze nat worden, komen ze los en beginnen ze te krullen.
 • Loskomend behang of loslatend pleisterwerk: pleisterwerk is erg absorberend. De pleister zal het optrekkend vocht opnemen en zich afzetten van de gemetste muur. Ook behanglijm kan ervan losweken, waardoor je last krijgt van afbladderend behang.
 • Muffe geur in huis: dit is vooral een gevolg van de schimmels op de muur. Die zorgen voor een onaangename muffe geur. Deze geur zal pas verdwijnen wanneer het opstijgend vocht definitief is behandeld.

Vocht en schimmels in huis kunnen ook grote schade aanbrengen aan de gezondheid. Schimmels veroorzaken infecties, huidziekten en allergieën. Het is dus heel belangrijk om deze schimmels snel te verwijderen.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Opstijgend vocht: oorzaken

Optrekkend vocht wordt ook wel capillair vocht of opstijgend vocht genoemd. Het is water dat door het metselwerk in de muren uit de grondlaag omhoog wordt gezogen. Om te voorkomen dat grondwater via de muur omhoog trekt, wordt er onderaan in het metselwerk een waterkering aangebracht. De oorzaak van opstijgend vocht is meestal ook te vinden bij die waterkering.

Een oude woning

Onderaan een gemetselde muur wordt een vochtscherm of waterkering aangebracht. Een beschadigde waterkering hoeft echter niets met de leeftijd van de woning te maken te hebben.

Ze kan foutief geplaatst zijn, beschadigd raken of zelfs helemaal ontbreken. Water heeft maar een minuscuul gaatje nodig om heel wat schade aan te richten. Het is dat opstijgende water dat schade aanbrengt in huis.

Huizen die vóór 1945 zijn gebouwd in België zijn rechtstreeks op de grondlaag gezet. De waterkering ontbreekt hier compleet en zal dus altijd grondvocht doorlaten. Doordat het opstijgende vocht vrij spel heeft, krijg je last van opstijgend vocht.

Een vochtige kelder

Kelders zijn ook vaak een zwakke plek als het gaat om vochtproblemen. Doordat een kelder vaak omringd is door grondwater en vocht, ontstaan hier veel vochtproblemen.

Wanneer een vochtprobleem in de kelder niet tijdig wordt aangepakt, kan het grondvocht in de muren beginnen te stijgen en als gevolg krijg je ook opstijgend vocht op de gelijkvloerse verdieping.

Als je last hebt van een vochtige kelder, neem dan zeker contact op met een van onze experts. Wij zorgen ervoor dat het vochtprobleem definitief wordt opgelost.

Water lekkages

Opstijgend vocht kan ook voortkomen uit een lekkage in een (ondergrondse) leiding. Gaat het om een groot lek, dan is dit makkelijk op te sporen. Kleine lekken zijn echter moeilijker op te sporen. Als je denkt dat het opstijgend vocht ontstaat door een lek, neem dan zeker contact op met een professional.

Door tijdig in te grijpen bij een waterlek kun je jezelf veel moeite besparen. Zo loopt de rekening niet torenhoog op en kun je eventuele ernstige vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, vermijden in je woning.

Opstijgend vocht: gevolgen

De gevolgen van opstijgend vocht zijn zeer zichtbaar en aanwezig. Je krijgt last van loslatend pleisterwerk, afbladderend behang en schimmel op de muur. Dit zijn allemaal duidelijke tekenen dat je last hebt van opstijgend vocht in je woning. Opstijgend vocht kan ook effect hebben op de onderste isolatie in je muur, met alle gevolgen van dien.

Ongeacht de oorzaak, begint de behandeling van opstijgend vocht bij een correcte diagnose en de juiste vochtbestrijding. Gelukkig kunnen we bij Aquaproved opstijgend vocht behandelen. Dankzij een unieke methode zullen we jouw muren injecteren en het vocht definitief stoppen. Reken op de professionele vochtbestrijders van Aquaproved en neem vandaag nog contact met ons op.

Opstijgend vocht behandelen

Nadat we de juiste diagnose hebben gesteld, bekijken we wat de beste oplossing is voor het vochtprobleem in jouw woning. We behandelen opstijgend vocht door je muren te injecteren met een vochtwerende gel.

Zodra de gel is uitgedroogd, wordt er een waterkerende laag gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Vervolgens gaan we verder met het behandelen van de zoutuitbloeiing indien nodig.

Tot slot voeren we een controle uit van onze behandeling om er zeker van te zijn dat het vochtprobleem definitief is opgelost. Pas daarna kunnen we de binnenmuur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Heb je te maken met opstijgend vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op via het onderstaande contactformulier. Ontvang een gratis diagnose van het vochtprobleem en ga voor een effectieve en definitieve oplossing.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Muren injecteren

Wil je opstijgend vocht geen kans geven? Voorzie je nieuwe woning dan zeker van een degelijk vochtscherm. Voor bestaande gebouwen kan dat door het injecteren van muren met een vochtwerend product.

Een muur injecteren gebeurt in 3 stappen:

Muren injecteren stap 1: voorbereiding

Vooraleer we je muren injecteren met onze vochtwerende gel, nemen we eerst al het beschadigd pleisterwerk van de muur. Dit doen we over de hele te behandelen muur, ruim voldoende boven de beschadiging.

Zo zorgen we ervoor dat we de hygroscopische zouten die nadien in de aangetaste muur blijven zitten geen kans meer geven. Ook voor die vorm van zoutschade heeft Aquaproved een definitieve behandeling.

Muren injecteren stap 2: injectie met vochtwerende gel

We raden je ten stelligste af om zelf muren te injecteren. De diepte van de gaten waarin we onze gel aanbrengen, de afstand tussen de gaten en de te gebruiken materialen om de gel in te brengen, zijn afhankelijk van je specifieke situatie. Dit werk gebeurt best door een professionele vochtbestrijder die na de juiste diagnose ook de juiste behandeling kan voorzien.

Wanneer we aan de slag gaan en de juiste dieptes en afstanden zijn bepaald, worden er gaten in de muren geboord. Hier wordt de speciale gel geïnjecteerd en dit vormt een chemische waterkering tegen opstijgend vocht.

Muren injecteren stap 3: controle

Aquaproved voert voor iedere behandeling een na-controle uit om er zeker van te zijn dat het optrekkend vocht definitief verdwenen is. Let wel, afhankelijk van de dikte van de muur kan het tot bijna een jaar duren voordat de gel helemaal is uitgedroogd. Alleen zo bieden we je de beste service.

Je krijgt zelfs 30 jaar garantie op het resultaat. Onze vochtbestrijding tegen opstijgend vocht is dus echt wel voor altijd!

Muren onderkappen

Een grondige aanpak van opstijgend vocht is je muren onderkappen. Dit proces houdt in dat er horizontale sleuven worden geslepen in het metselwerk. Vervolgens wordt er in de vrijgekomen ruimte (de horizontale sleuven) een speciale kunststof waterkering aangebracht, vergelijkbaar met het aanbrengen van een spouwmuur met waterkering.

Muren onderkappen is echter geen eenvoudige klus en brengt veel werk met zich mee. Na het onderkappen moeten de muren volledig opnieuw worden afgewerkt. Daarom wordt deze methode meestal toegepast in combinatie met een renovatie en wanneer een vochtprobleem grondig moet worden aangepakt.

Meer informatie over muren onderkappen kun je steeds aanvragen bij een van onze vochtexperts.

Opstijgend vocht behandelen prijs

Gelukkig bestaan er tegenwoordig oplossingen die opstijgend vocht definitief verhelpen. Elk vochtprobleem is echter anders en vraagt om een op maat gemaakte aanpak. Daarom begint vochtbestrijding altijd met een uitgebreide diagnose met gespecialiseerde meetapparatuur.

Bij zo’n diagnose brengen we eerst de zichtbare vochtschade in kaart. Met onze apparatuur gaan we ook op zoek naar onzichtbare schade en aangetaste muren, zodat we de ware omvang van het vochtprobleem kennen. Pas dan kunnen we de prijs van vochtbestrijding volledig bepalen.

Aquaproved voert de diagnose gratis uit. Vervolgens stellen we je een oplossing op maat voor. In die prijs zit niet alleen de vochtbehandeling, maar werken we de muur daarna ook helemaal netjes af, zodat je achteraf geen extra ingrepen meer hoeft te doen. Zo geniet je van een definitieve oplossing, een correcte uitvoering en blijven je muren droog.

Heb je last van opstijgend vocht? Neem dan contact op met een van onze vochtexperts. We helpen je graag verder met al je vragen.

Opstijgend vocht premies

Behandeling tegen opstijgend vocht kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Het loont dus zeker de moeite om dit na te vragen. Maar er zijn ook verschillende premies op lokaal niveau.

Aquaproved is een erkende aannemer in vochtbestrijding. Wij kunnen dus de juiste documenten leveren die nodig zijn om je premiedossier in orde te brengen, denk bijvoorbeeld ook aan de verbeteringspremie.

Opstijgend vocht verzekering

Bekijk ook of je brandverzekering niet kan tussenkomen bij vochtschade in geval van overmacht. In heel wat polissen is dit risico gedekt, waardoor je niet zelf voor de schade hoeft op te draaien.

Is je woning jonger dan 10 jaar en is opstijgend vocht het gevolg van een constructiefout? Dan kan je in principe je architect en/of aannemer aansprakelijk stellen. Je doet er dus steeds goed aan om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om grotere schade te vermijden.

Overzicht vochtbestrijding premies

Opstijgend vocht in oude versus nieuwe gebouwen

Vaak wordt gedacht dat opstijgend vocht alleen maar voorkomt in oudere gebouwen, maar dat is niet helemaal correct. Oudere gebouwen hebben natuurlijk enkele eigenschappen die optrekkend vocht bevorderen, zoals het ontbreken van een vochtscherm in de muren.

Maar ook jonge gebouwen kunnen te kampen hebben met opstijgend vocht. Mogelijke oorzaken zijn dan:

 • Het vochtscherm is vergaan
 • Het vochtscherm werd foutief geplaatst
 • Er werd toch geen waterkering geplaatst
 • De waterkering werd beschadigd door werken

Veel gestelde vragen over opstijgend vocht

Wat zijn de symptomen van opstijgend vocht?

De verschillende symptomen van opstijgend vocht zijn schimmels, een muffe geur, afbladderend behang en loskomend pleisterwerk. Wanneer je een van deze symptomen opmerkt in huis, doe je er goed aan een diagnose te laten stellen door een professional. Deze kan dan vaststellen of het probleem veroorzaakt wordt door optrekkend vocht of doorslaand vocht.

Is opstijgend vocht gevaarlijk voor mijn gezondheid?

Opstijgend grondvocht is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar het kan indirect wel gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan namelijk leiden tot schimmelvorming en een hoge luchtvochtigheid in huis, wat kan resulteren in allergieën, problemen met de luchtwegen en andere gezondheidsklachten.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Vlaams-Brabant

Relevante links

Betekenis opstijgend vocht

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

Het ontstaan van vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

29 januari 2024
Koken, douchen en zelfs de was binnenshuis drogen, zijn alledaagse handelingen die de luchtvochtigheid in onze leefruimtes aanzienlijk kunnen...
vochtproblemen

Vochtproblemen in nieuwe gebouwen

20 juni 2023
Wanneer je denkt aan vochtproblemen in gebouwen, komt waarschijnlijk het beeld van oude, verwaarloosde structuren in je op. Echter,...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Vochtbestrijding kelder

20 april 2023
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Vochtbestrijding in de kelder is...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.