Opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Ongeveer 1 op 5 huizen in Vlaanderen kampt met problemen rond opstijgend of optrekkend vocht. Meestal ligt de oorzaak bij water dat uit de grondlaag via de muur omhoog trekt. Dat vocht zet zich dan vast in het metselwerk en komt zo in de vloer en de bepleistering terecht. Gelukkig kan je nu opstijgend vocht definitief behandelen. Want vocht in huis brengt schade toe aan jouw woning én aan je gezondheid.

Optrekkend vocht herkennen

Er zijn verschillende symptomen die op opstijgend vocht kunnen wijzen. De vaakst voorkomende zijn:

Zwarte schimmel op de muur: bij opstijgend vocht komt die schimmel meestal onderaan de muur voor. Het zijn zwarte schimmelplekken die moeilijk te verwijderen zijn en telkens opnieuw terugkeren.

Loskomende plinten: vocht werkt in op het pleisterwerk en op de lijm waarmee de plinten werden bevestigd. Bovendien zijn plinten meestal in hout gemaakt. Dat is een organisch materiaal dat erg vochtgevoelig is.

Loskomend behang of pleisterwerk: pleisterwerk is erg absorberend. De pleister zal het water opnemen en zich afzetten van de gemetste muur. Ook de behanglijm kan ervan losweken.

Muffe geur in huis: dat is vooral een gevolg van de schimmels op de muur. Die zorgen voor een onaangename muffe geur. Die geur zal pas verdwijnen wanneer het opstijgend vocht definitief behandeld werd.

Vocht en schimmels in huis kunnen ook grote schade aanbrengen aan de gezondheid. Schimmels veroorzaken infecties, huidziekten en allergieën. Het is dus heel belangrijk om deze schimmels snel te verwijderen.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Opstijgend vocht: oorzaken en gevolgen

Optrekkend vocht wordt ook capillair vocht genoemd. Het is water dat het metselwerk uit de grondlaag omhoog zuigt. Om te verhinderen dat grondwater via de muur omhoog trekt wordt er onderaan in het metselwerk een waterkering aangebracht.  De oorzaak van opstijgend vocht is meestal ook bij die waterkering te vinden.

Onderaan een gemetste muur wordt een vochtscherm of waterkering aangebracht. Een beschadigde waterkering hoeft echter niets met de leeftijd van de woning te maken hebben. Ze kan foutief geplaatst zijn, beschadigd raken of zelfs helemaal ontbreken. Water heeft maar een minuscuul gaatje nodig om heel wat schade aan te richten. Het is dat opstijgend water dat schade aanbrengt in huis. Maar in huizen gebouwd voor 1945, in België voor 1 op 5 woningen, werd de muur rechtstreeks op de grondlaag gezet. Die laag trekt altijd water op. Bij het ontbreken van een vochtscherm komt dat water dus rechtstreeks in het metselwerk terecht.

Het gevolg merk je zelf wel: loskomend behang en pleisterwerk, plinten die van de muur komen en ook schimmelvorming zijn tekenen van optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan eveneens de onderste isolatielaag in de muur aantasten met een hoge energiefactuur als gevolg.

Maar stijgend vocht kan ook voortkomen uit een lekkage in een (ondergrondse) leiding. Is dat een groter lek dan is de oorzaak makkelijk op te sporen. Maar er kan ook water ontsnappen uit minuscule haarscheurtjes in de leiding. Dat is heel wat moeilijker te achterhalen.

Wat de oorzaak ook is, opstijgend vocht behandelen begint bij de juiste vochtbestrijding. Gelukkig kunnen we bij Aquaproved opstijgend vocht behandelen. Dankzij een unieke methode zullen we jouw muren injecteren en het vocht definitief een halt toeroepen.

Opstijgend vocht behandelen

Nadat we de juiste diagnose hebben gesteld bekijken we wat de beste oplossing is tegen het vochtprobleem in jouw woning. Opklimmend vocht behandelen we door je muren te injecteren met een vochtwerende gel. Eens die gel is uitgedroogd wordt er een vochtscherm gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Nadien gaan we verder met het behandelen van de zoutuitbloeiing.

Nadien voeren we een controle van onze behandeling uit om er zeker van te zijn dat het probleem definitief verholpen is. Pas daarna kunnen we de muur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Heb je te maken met opstijgend vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op via onderstaand contactformulier voor jouw gratis diagnose vochtprobleem en ga voor een effectieve en definitieve oplossing.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Hoe muren injecteren?

Wil je opstijgend vocht geen kans geven? Voorzie jouw nieuwe woning dan zeker van een degelijk vochtscherm. Voor bestaande gebouwen kan dat door het injecteren van muren met een vochtwerend product.

Muren injecteren gebeurt in 3 stappen:

Vooraleer we jouw muren injecteren met onze vochtwerende gel nemen we eerst alle beschadigd pleisterwerk van de muur. Dat doen we over de hele te behandelen muur, ruim voldoende boven de beschadiging. Zo zorgen we ervoor dat we de hygroscopische zouten die nadien in de muur blijven zitten geen kans meer geven. Ook voor die vorm van zoutschade heeft Aquaproved een definitieve behandeling.

Daarna volgt de werkelijke behandeling. We raden je ten stelligste af om het injecteren van muren zelf uit te voeren. De diepte van de gaten waarin we onze gel aanbrengen, de afstand tussen de gaten, de te gebruiken materialen om gel in te brengen, alles is afhankelijk van de situatie bij jou. Dit werk gebeurt best door vakmensen die na de juiste diagnose ook de juiste behandeling kunnen voorzien.

Bovendien voert Aquaproved voor iedere behandeling een na-controle uit om er zeker van te zijn dat het optrekkend vocht definitief verdwenen is. Let wel, afhankelijk van de dikte van de muur kan het tot bijna een jaar duren vooraleer de gel helemaal is uitgedroogd. Enkel zo bieden wij jou de beste service.

Je krijgt zelfs 30 jaar garantie op het resultaat. Onze vochtbestrijding tegen opstijgend vocht is dus echt wel voor altijd!

Opstijgend vocht behandelen prijs

Vandaag bestaan er gelukkig oplossingen die het opstijgend vocht definitief verhelpen. Elk vochtprobleem is anders en vraagt een aanpak op maat. Daarom begint vochtbestrijding dus steeds met een uitgebreide diagnose met gespecialiseerde meetapparatuur.

Bij zo’n diagnose brengen we eerst de zichtbare vochtschade in kaart. Met onze apparatuur gaan we ook op zoek naar de onzichtbare schade zodat we de ware omvang van het probleem kennen. Pas dan is het mogelijk om de prijs van vochtbestrijding volledig te bepalen.

Aquaproved voert de diagnose gratis uit. Daarna stellen we je een oplossing op maat voor. In die prijs zit niet alleen de vochtbehandeling, we werken de muur daarna helemaal netjes weer af zodat jij nadien geen extra ingrepen meer moet doen.

Opstijgend vocht premies

Behandeling tegen opstijgend vocht kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Het loont dus zeker de moeite om dit na te vragen. Maar er zijn ook verschillende premies op lokaal niveau. Aquaproved is een erkende aannemer in vochtbestrijding. Wij kunnen dus de juiste documenten leveren die nodig zijn om jouw premie dossier in orde te brengen, denk bijvoorbeeld ook aan de verbeteringspremie.

Opstijgend vocht verzekering

Bekijk ook of je brandverzekering niet kan tussenkomen bij vochtschade in geval van overmacht. In heel wat polissen is dit risico gedekt waardoor jij niet zelf voor de schade moet opdraaien. Is jouw woning jonger dan 10 jaar en is het opstijgend vocht het gevolg van een constructiefout? Dan kan je in principe je architect en/of aannemer aansprakelijk stellen. Je doet er dus steeds goed aan om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om grotere schade te vermijden.

Overzicht vochtbestrijding premies

Opkomend vocht in oude versus nieuwe gebouwen

Vaak wordt gedacht dat opstijgend vocht enkel in oudere gebouwen voorkomt, maar dat is niet helemaal correct. Oudere gebouwen hebben dan wel een aantal eigenschappen die opgaand vocht bevorderen: er werd nog geen vochtscherm in de muren geplaatst.

Maar ook jonge gebouwen kunnen te kampen hebben met opstijgend vocht. Mogelijke oorzaken zijn dan:

  • Het vochtscherm is vergaan
  • Het vochtscherm werd foutief geplaatst
  • Er werd toch geen waterkering geplaatst
  • De waterkering werd beschadigd door werken

Veel gestelde vragen over opstijgend vocht

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Leuven

Relevante links

Betekenis opstijgend vocht

  • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
  • Gratis Diagnose
  • 30 jaar garantie
  • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

Verschillende soorten vochtbestrijding en wanneer je ze inzet.

13 januari 2023
Heb je last van vocht in huis? Dan is dat een probleem waar je zo snel mogelijk iets aan...

Waar komt schimmel in huis voor en hoe behandel je het?

16 december 2022
Schimmels in huis zijn een veel voorkomend probleem bij woningen in Vlaanderen. Het zijn vervelende problemen die gevolgen kunnen...
slechte ventilatie is één van de vele oorzaken van vochtproblemen in huis

Ventileer efficiënt zonder warmteverlies

23 november 2022
Gezonde lucht in huis wordt steeds bij meer mensen een focus. Zo is het in openbare ruimtes al verplicht...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.