Opstijgend vocht

Optrekkend vocht herkennen

Er zijn verschillende symptomen die op opstijgend vocht kunnen wijzen. De vaakst voorkomende zijn:

Opstijgend vocht herken je vaak door schimmels onderaan de muurSchimmel op de muur: bij opstijgend vocht komt die schimmel meestal onderaan de muur voor. Het zijn zwarte schimmelplekken die moeilijk te verwijderen zijn en telkens opnieuw terugkeren.

Loskomende plinten: opstijgend vocht werkt in op het pleisterwerk en op de lijm waarmee de plinten werden bevestigd. Bovendien zijn plinten meestal in hout gemaakt. Dat is een organisch materiaal dat erg vochtgevoelig is.

Loskomend behang of pleisterwerk: pleisterwerk is erg absorberend. De pleister zal het water opnemen en zich afzetten van de gemetste muur. Ook de behanglijm kan ervan losweken.

Muffe geur in huis: dat is vooral een gevolg van de schimmels op de muur. Die zorgen voor een onaangename muffe geur. Die geur zal pas verdwijnen wanneer het opstijgend vocht definitief behandeld werd.

Vocht en schimmels in huis kunnen ook grote schade aanbrengen aan de gezondheid. Schimmels veroorzaken infecties, huidziekten en allergieën. Het is dus heel belangrijk om snel met de behandeling te starten.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Oorzaken van opstijgend vocht

Onderaan een gemetste muur wordt een vochtscherm of waterkering aangebracht. Maar in huizen van voor 1945 (en dat is in België het geval voor 1 op 5 huizen) werd de muur rechtstreeks op de grondlaag gezet. Die laag trekt altijd water op. Bij het ontbreken van een vochtscherm komt dat water dus rechtstreeks in het metselwerk terecht. Het is dat opstijgend vocht dat schade aanbrengt in huis.

Maar ook recentere huizen krijgen wel vaker te maken met vochtproblemen. In sommige gevallen ontbreekt het vochtscherm, of werd het slecht aangebracht. Het kan ook beschadigd zijn waardoor het water zijn weg vindt in de muur door de gaatjes in de waterkering.

Maar stijgend vocht kan ook voortkomen uit een lekkage in een (ondergrondse) leiding. Is dat een groter lek dan is de oorzaak makkelijk op te sporen. Maar er kan ook water ontsnappen uit minuscule haarscheurtjes in de leiding. Dat is heel wat moeilijker te achterhalen.

Wat de oorzaak ook is, opstijgend vocht behandelen begint bij de juiste vochtbestrijding.

Opstijgend vocht behandelen

Nadat we de juiste diagnose hebben gesteld bekijken we wat de beste remedie is tegen het vochtprobleem in jouw woning. Opklimmend vocht behandelen we door je muren te injecteren met een waterwerende gel. Eens die gel uitdroogt wordt er een vochtscherm gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Nadien gaan we verder met het behandelen van de zoutschade.

Nadien voeren we een controle van onze behandeling uit om er zeker van te zijn dat het probleem definitief verholpen is. Pas daarna kunnen we de muur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

Heb je te maken met opstijgend vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op via onderstaand contactformulier voor jouw gratis diagnose vochtprobleem en ga voor een effectieve en definitieve oplossing.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Leuven

  • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
  • Gratis Diagnose
  • 30 jaar garantie
  • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

Beroep doen op brandverzekering bij vochtschade

Kan je beroep doen op jouw brandverzekering bij vochtschade?

25 januari 2021
Vochtproblemen in huis komen heel vaak voor. Gelukkig kunnen bijna alle problemen worden verholpen, maar er is natuurlijk wel...
Symptomen van opstijgend vocht

Wat zijn de symptomen van opstijgend vocht?

25 januari 2021
Opstijgend vocht komt in heel veel woningen voor. In Vlaanderen kampt zowat 1 op de 3 woningen met het...
Vocht bestrijden

Vocht bestrijden: hoe pak je het aan?

19 januari 2021
Heel wat huizen krijgen te maken met vochtproblemen. Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben, maar ook heel nadelige gevolgen. Gelukkig kan...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.