Condensatievocht

Heb je last van vocht in huis door condensatie? Je bent niet de enige, want het is namelijk een veelvoorkomend probleem. Maar veelvoorkomend staat daarom nog niet gelijk aan onschuldig: veel condens in huis kan leiden tot schimmelvorming op je muren, en schimmels in je woning leiden op zijn beurt tot een muffe geur, gezondheidsproblemen en een onaangename leefomgeving. Condens in huis oplossen is gelukkig relatief eenvoudig.

Hoe ontstaat condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken. Hierdoor koelt de lucht af, waardoor waterdamp condenseert tot kleine druppeltjes water. Denk aan de waterdruppels op de binnenkant van je ramen op een koude ochtend. Dit proces kan zich overal in huis voordoen waar er temperatuurverschillen zijn.

Waar treedt condensatie op?

 • Condens op ramen in huis

Condensatie kan op verschillende plaatsen in je woning optreden. Een van de meest voorkomende plaatsen is op en rond ramen, vooral bij enkele beglazing. De koude buitenlucht koelt het glas af, waardoor de warme lucht binnenshuis condenseert.

 • Vochtige ruimtes

Een andere veelvoorkomende plaats is in de badkamer. Warme douches en baden zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, en die vochtige lucht zorgt voor condensatie op muren, koude tegels en spiegels. Daarnaast kan condensatie optreden in de keuken, vooral tijdens het koken wanneer er veel stoom vrijkomt.

 • Onverwarmde ruimtes

Een andere plek waar je dit ongemak kunt ervaren is in onverwarmde ruimtes zoals kelders en zolders. Deze ruimtes hebben vaak een lagere temperatuur, wat leidt tot condensatie op je binnenmuur en vloer wanneer ze in contact komen met warmere lucht van andere delen van het huis.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Oorzaken van condensatievocht

 • Gebrek aan ventilatie

De belangrijkste oorzaak van condens in huis is wellicht een slechte ventilatie in je woning. Zonder voldoende luchtcirculatie blijft vochtige lucht hangen en condenseert op koude oppervlakken. Dit is vaak het geval in oudere huizen met slecht geïsoleerde ramen en muren of huizen zonder ventilatiesysteem.

 • Overmatige luchtvochtigheid

Een andere oorzaak is overmatige luchtvochtigheid binnenshuis. Dit kan het gevolg zijn van dagelijkse activiteiten zoals koken en douchen. Ook apparaten zoals drogers en vaatwassers dragen bij aan een hoge luchtvochtigheid.

 • Koudebruggen

Daarnaast kunnen ook structurele problemen bijdragen aan condensatievocht. Slechte isolatie en koudebruggen zorgen ervoor dat warmte ontsnapt en koude lucht binnendringt, met condensatie als gevolg.

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

 • Schimmelvorming

Eén van de meest zichtbare gevolgen van condens in huis is schimmelvorming. Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen en kan zich snel verspreiden op muren, plafonds, en zelfs meubels.

 • Schade

Daarnaast kan condensatievocht leiden tot structurele schade aan je huis. Vochtige muren en vloeren kunnen verzwakken en hout kan gaan rotten. Dit kan leiden tot hoge reparatiekosten als het probleem niet tijdig wordt aangepakt.

 • Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen zijn ook een zorg. Schimmelsporen kunnen allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met bestaande gezondheidsproblemen zoals astma.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Condensatievocht oplossen in huis

Dé oplossing om komaf te maken met condens in huis is goed verluchten en ventileren. Wellicht denk je in eerste instantie om wat vaker de ramen te openen, maar wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is maak je het probleem echter alleen maar erger door nog meer vocht binnen te halen. De echte uitkomst is de installatie van een decentraal ventilatiesysteem dat de vochtige lucht afzuigt en verse lucht aan de ruimte wordt toegevoegd.

Decentraal ventilatiesysteem

Zo’n decentraal ventilatiesyseem is makkelijk en snel te plaatsen; er is namelijk maar één doorboring van de muur naar de buitenzijde nodig. Aquaproved kan deze werken voor jou uitvoeren. Op ongeveer 2 uur tijd hebben we het systeem voor jou geïnstalleerd, en bovendien passen we de intensiteit van de ventilatie aan volgens het gebruik van de ruimte.

Condensatievocht bestrijden met Aquaproved

Heb je veel last van condensatievocht in huis? Aquaproved bestrijdt condensatievocht en beschermt jou en je huis tegen de schadelijke gevolgen ervan. Wil je meer weten over de werking van een decentraal ventilatiesysteem of heb je vragen? Twijfel niet om contact op te nemen met ons.

Veel gestelde vragen over condensatievocht

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met koude oppervlakken. Denk hierbij aan ramen, muren en plafonds. De warme lucht koelt af en het vocht condenseert, waardoor er waterdruppels ontstaan die vervolgens kunnen leiden tot schimmelvorming en andere problemen.

Wat te doen bij condensatievocht?

Een van de meest effectieve manieren om condensatievocht te bestrijden, is door het installeren van een decentraal ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een constante luchtstroom in je huis, waardoor vochtige lucht afgevoerd wordt en verse lucht naar binnen komt.

Hoe ziet condensatievocht eruit?

Condensatievocht is meestal zichtbaar als waterdruppels op ramen, muren of plafonds. Het kan ook donkere vlekken of schimmelplekken veroorzaken op oppervlakken waar het vocht zich ophoopt.

Gratis diagnose vochtprobleem aanvragen

Wij zijn actief in deze regio’s

Antwerpen

Regio Antwerpen

Oost-Vlaanderen

Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen

Vlaams-Brabant

Regio Vlaams-Brabant

 • Persoonlijke, doelgerichte aanpak
 • Gratis Diagnose
 • 30 jaar garantie
 • Controle na uitvoering

Onze Werkwijze

“Kies voor Aquaproved, onze behandelingen zijn efficiënt en definitief!”
1.

Diagnose van het
opstijgend vocht

2.

Oplossing
op maat

3.

Behandeling in
Twee Fasen

4.

Controle van de
behandeling

LAATSTE NIEUWS

vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

Het ontstaan van vochtproblemen door dagelijkse activiteiten

29 januari 2024
Koken, douchen en zelfs de was binnenshuis drogen, zijn alledaagse handelingen die de luchtvochtigheid in onze leefruimtes aanzienlijk kunnen...
vochtproblemen

Vochtproblemen in nieuwe gebouwen

20 juni 2023
Wanneer je denkt aan vochtproblemen in gebouwen, komt waarschijnlijk het beeld van oude, verwaarloosde structuren in je op. Echter,...
Wanneer kiezen voor muren injecteren

Vochtbestrijding kelder

20 april 2023
Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. Vochtbestrijding in de kelder is...

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.