Vermijd condensatievocht met decentraal ventilatiesysteem

Vermijd condensatievocht met decentraal ventilatiesysteem

3 juni 2019

Heel wat woningen kampen met vocht in huis. Vaak vraagt de oorzaak een ingrijpende behandeling, zoals bij opstijgend vocht of een waterlek in de muur, maar bij condensatievocht is een goede ventilatie meestal de oplossing. Aquaproved plaatst decentrale ventilatiesystemen om condensatievocht uit jouw woning te weren.

Condensatievocht en ventilatie

Badkamer, toilet, wasplaats, het zijn allemaal ruimtes waar vocht voorkomt en waterdamp kan ontstaan. Als die vochtige damp niet weg kan, dan blijft de nattigheid in de ruimte hangen en condenseert deze op koudere oppervlakken met vochtplekken en schimmels tot gevolg. Ook slaapkamers kunnen gevoelig zijn voor condensatieproblemen indien zweet en dampen van de ademhaling geen weg naar buiten vinden.

Je merkt dat aan de donkere plekken op de muur, meestal in de hoeken tegen het plafond, of de waterdruppels langs de binnenzijde op de beglazing van het raam. Wanneer er veel damp ontstaat kunnen er zelfs druppels aan het plafond blijven hangen. En in de hoeken rond de ramen kunnen sporen van schimmels ontstaan. Vooral in slaapkamers komt dat vaker voor.

Helaas is het niet voldoende om het raam even open te zetten want de ruimte moet voor langere tijd kunnen ventileren. Bovendien moet je ook rekening houden met de luchtvochtigheid buiten. Wanneer die hoog is, bijvoorbeeld op een mistige, regenachtige dag, dan haal je nog meer vocht binnen.

Om condensatievocht uit je woning te houden heb je nood aan een efficiënt systeem dat de luchtvochtigheid op peil houdt.

Decentrale ventilatiesystemen: de oplossing voor condensatievocht

Gelukkig bestaat er een oplossing die je voorgoed van het condensatievocht kan verlossen: een decentraal ventilatiesysteem. Dat zorgt ervoor dat de ruimte altijd optimaal geventileerd wordt.

Zo’n ventilatiesysteem is meer dan het afzuigen van de vochtige lucht. Met decentrale ventilatie zorg je er ook voor dat er verse lucht in de ruimte komt. Je krijgt dus een luchtcirculatie die is afgestemd op het gebruik van de ruimte.

Decentrale ventilatiesystemen zijn makkelijk en snel te plaatsen. Op ongeveer twee uur tijd hebben we het systeem voor jou geïnstalleerd. In tegenstelling tot de klassieke centrale ventilatie moeten er geen luchtbuizen tussen de verschillende ruimtes worden voorzien en komen er amper breekwerken aan te pas. Er is dus maar één doorboring van de muur naar de buitenzijde nodig. Die voert Aquaproved voor jou uit. Uiteraard moet er in de buurt van de ventilatie wel een elektriciteitstoevoer zijn.

De voordelen van decentrale ventilatie

Een decentraal systeem heeft heel wat voordelen. Zo is de aan- en afvoer van lucht helemaal afgestemd op de ruimte waar het systeem werd geïnstalleerd. Natte ruimtes hebben meer luchtverversing nodig dan andere woonruimtes. Aquaproved past de intensiteit van de ventilatie aan volgens het gebruik van de ruimte.

Ventileren met open raam kan er niet alleen voor zorgen dat je de luchtvochtigheid in de ruimte nog doet stijgen, je zal er ook temperatuurschommelingen mee creëren. Met een decentraal systeem hou je de luchtvochtigheid en de temperatuur stabiel. Dat zorgt voor een verhoogd wooncomfort en het is goed voor je energiefactuur.

Tenslotte heeft het systeem een positieve invloed op je gezondheid. Een te vochtige (of te droge) ruimte kan irritaties op de luchtwegen en op termijn zelfs allergieën veroorzaken. Met een gebalanceerde ventilatie zorg je zelf voor de gezonde lucht in huis.

Wil je meer weten over onze gedecentraliseerde ventilatiesystemen of ben je op zoek naar professioneel advies en een offerte op maat? Neem dan zeker contact met ons op.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.