Wat is vochtbestrijding

Wat is vochtbestrijding en waaruit bestaat het?

23 juli 2021

Last van vocht in huis? Dat is een vervelend probleem en je bent zeker niet de enige. Heel veel huizen in België kampen met vochtproblemen. Gelukkig kan je vocht definitief behandelen. Maar wat is vochtbestrijding en waaruit bestaat het? We vertellen je graag meer over oorzaken en oplossingen.

Oorzaken vochtbestrijding

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot vocht in huis. Het meest voorkomende probleem is optrekkend vocht. Dat is water dat vanuit de grondlaag in de muur omhoog wordt gezogen. Je herkent het aan de muffe geur in huis, loskomende bepleistering en zwarte schimmelvorming onderaan op de muren.

De oorzaak van opstijgend vocht is doorgaans te zoeken bij de waterkering in de muur. Bij oude huizen ontbreekt die wel eens, maar ook in nieuwere woningen kunnen er problemen opduiken. De waterkering kan bijvoorbeeld slecht geplaatst of beschadigd zijn.

Het water in de muur verdampt en laat daarbij zoutkristallen achter. Die trekken op zich weer vocht uit de atmosfeer aan waardoor de muur voortdurend vochtig blijft. Dat vochtprobleem wordt zoutschade genoemd en is dus eigenlijk een gevolg van het opstijgend vocht.

Beiden kunnen door middel van vochtbestrijding definitief worden aangepakt. Maar om de juiste oplossing te bepalen is er eerst een grondige diagnose nodig om de echte oorzaak en de omvang van het probleem in kaart te brengen.

Waaruit bestaat vochtbestrijding?

Voor elk probleem bestaat er een vochtbestrijding op maat. Maar waaruit bestaat die dan? In het geval van opstijgend vocht kunnen we de muren injecteren met een vochtwerende hars. Daarvoor wordt de bepleistering over de hele lengte van de beschadigde muur verwijderd en brengen we om de 8 à 10 cm gaatjes aan waarin de hars wordt gespoten.

Wanneer die uitdroogt blijft er een nieuwe waterkering in de muur achter en kan er geen water meer omhoog worden gezogen. De muur wordt opnieuw bepleisterd en helemaal afgewerkt. Bij een controle nadien gaan we na of de vochtbestrijding zijn werk heeft gedaan en krijg je 30 jaar garantie op de werken.

Ook zoutschade kunnen we definitief verhelpen. De bepleistering wordt verwijderd en we brengen een zoutmembraam aan op de aangetaste muur. Daarmee worden de zoutkristallen geïsoleerd en kan er meteen weer bepleisterd worden.

Vochtbestrijding is dus een definitieve oplossing, maar hoe sneller je het aanpakt, hoe kleiner de schade en hoe eenvoudiger de ingreep. Meer weten over onze oplossingen tegen vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.