Schimmel vermijden

Hoe schimmel vermijden?

24 juni 2019

Schimmel op de muur of rond de ramen kan schadelijk zijn voor je huis en voor je gezondheid. Je doet er dus best alles aan om schimmelvorming te voorkomen. In deze blogpost legt Aquaproved je uit hoe je schimmel vermijden kan. Gelukkig zijn de oplossingen vaak eenvoudig en haalbaar zonder vergaande ingrepen.

Schimmel in huis?

Heel veel woningen hebben last van schimmel in huis. De reden daarvoor is eigenlijk eenvoudig: het vochtgehalte in de ruimte is te hoog en dat vocht wordt niet op tijd afgevoerd. Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van dat teveel aan vocht.

Heb je te maken met schimmel in huis als gevolg van een vochtprobleem, dan zal je dat onder andere merken aan de muffe geur die in je woning kan hangen. Bovendien is schimmel niet goed voor de gezondheid. Het kan problemen met de luchtwegen en uiteindelijk zelfs allergieën veroorzaken. Het is dus belangrijk om schimmel ten allen tijde te vermijden.

Een veelvoorkomend probleem is condensatievocht. De luchtvochtigheid gaat de hoogte in – bijvoorbeeld in de keuken, wasplaats of badkamer – en dat zorgt voor aangedampte spiegels, ramen en soms zelfs druppels aan het plafond. Wanneer dat vocht niet op tijd uit de ruimte is kan er schimmelvorming optreden.

Wanneer de schimmel zich onderaan op de muur vormt dan kan het zijn dat je te maken kreeg met opstijgend vocht. Dat is eigenlijk water dat uit de grondlaag omhoog wordt gezogen en achterblijft in je muur. Gelukkig bestaat er voor ieder vochtprobleem een oplossing waarmee schimmel vermijden eenvoudig wordt.

Oplossingen tegen schimmel in de woning

Schimmel vermijden door condensatievocht tegen te gaan is al een heel belangrijk startpunt. Dat vocht moet uit de ruimte kunnen worden afgevoerd. Je moet de kamer dus voldoende ventileren. Toch is ventileren meer dan af en toe het raam open zetten. Het vocht moet uit de ruimte kunnen worden afgevoerd op het moment dat de luchtvochtigheid binnen hoog is.

Met een decentraal ventilatiesysteem los je dit probleem moeiteloos op. Door de ventilatie wordt de vochtige lucht afgevoerd terwijl er tegelijkertijd verse lucht wordt aangevoerd. Zo hou je het vochtgehalte in de kamer in balans. Dat is goed voor de gezondheid en ook voor de portemonnee. Je zal namelijk minder temperatuurschommelingen hebben dan wanneer je het raam openzet. En dat voel je in je energiefactuur. Bovendien is een open raam niet altijd de oplossing. Wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, dan haal je misschien nog meer nattigheid binnen.

Zit de schimmel op de muren, dan kan dat een gevolg zijn van opstijgend vocht. Ook dat is definitief te bestrijden. Aquaproved kan de muren injecteren met een vochtwerende gel die een vochtscherm aanbrengt. Daardoor krijgt optrekkend vocht geen kans meer. De aangetaste bepleistering – met schimmel – wordt verwijderd en nadien kan de muur weer opnieuw worden afgewerkt.

Schimmel in huis moet je zoveel mogelijk vermijden. Heb je er toch last van en zoek je naar een efficiënte en definitieve oplossing? Neem contact op met de specialisten van Aquaproved voor een oplossing op maat.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.