Schimmel vermijden

Hoe schimmel vermijden?

24 juni 2019

Heel veel woningen hebben last van schimmel in huis. Dat is natuurlijk vervelend want het is niet alleen lelijk, het zorgt ook voor ernstige schade en kan op termijn zelfs nefast zijn voor de gezondheid. In deze blogpost legt Aquaproved je uit hoe je schimmel vermijden kan.  Lees hieronder onze tips.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Vooraleer we verder ingaan op de oplossingen is het goed om even te kijken naar waar schimmel in huis vandaan komt. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit probleem en het is niet altijd meteen duidelijk wat de eigenlijke reden is.

De belangrijkste oorzaken voor schimmel in huis zijn:

  • Schimmelvorming door onvoldoende ventilatie
  • Muurschimmels als gevolg van optrekkend vocht.

Het eerste geval zien we voornamelijk in vochtige ruimtes zoals schimmels in de badkamer, wasplaats of de keuken. Hier wordt veel waterdamp geproduceerd en als die niet weg kan uit de ruimte worden ramen, muren en plafond vochtig. Bij onvoldoende verluchting laat dat schimmelsporen achter.

Optrekkend vocht herken je door de zwarte schimmelvorming onderaan de muur, soms ook met loskomend behang of pleisterwerk. De oorzaak is meestal te zoeken bij een fout in de waterkering waardoor het water uit de grondlaag in de muur omhoog trekt.

Gelukkig bestaat er voor elk vochtprobleem een oplossing. Maar dan moet het natuurlijk op de juiste manier worden aangepakt. Definitief afrekenen met schimmel in huis? Laat dan eerst een grondige diagnose doen!

Schimmel in huis vermijden

Schimmelvorming in vochtige ruimtes kan snel en makkelijk worden aangepakt met een gedecentraliseerd ventilatiesysteem. Zo’n systeem regelt de luchtvochtigheid in de kamer. Wanneer die te hoog wordt zal vochtige lucht worden afgevoerd en verse lucht binnengehaald.

Het verschil met natuurlijke ventilatie is dat er op het juiste moment wordt geventileerd. Bovendien haalt natuurlijke ventilatie niet zoveel uit wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is want dan komt het vocht ook via het open raam naar binnen.

Zit de schimmel op de muren, dan kan dat een gevolg zijn van opstijgend vocht. Ook dat is definitief te bestrijden. Aquaproved kan de muren injecteren met een vochtwerende gel die een vochtscherm aanbrengt. Daardoor krijgt optrekkend vocht geen kans meer. De aangetaste bepleistering – met schimmel – wordt verwijderd en nadien kan de muur weer opnieuw worden afgewerkt.

Wil je schimmel in huis vermijden wanneer het een gevolg is van opstijgend vocht? Ook dat kan worden aangepakt. Je kan je muren impregneren met een vochtwerende crème. Op die manier ontstaat er een nieuw vochtscherm en kan het water niet meer in de muur omhoog trekken. Lees ook zeker onze andere blog over het verwijderen van schimmel.

Met de juiste ventilatie en een waterdicht vochtscherm is het makkelijk om schimmelvorming tegen te gaan. Doe wel beroep op een specialist om zeker te zijn dat het probleem professioneel wordt aangepakt! Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met Aquaproved.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.