Schimmel in de badkamer behandelen

Hoe schimmel in de badkamer behandelen?

29 april 2020

Onze badkamer houden we allemaal graag proper en hygiënisch. Maar tegelijk is deze ruimte één van de meest vochtgevoelige plekken in huis. Wie een bad of douche neemt produceert een grote hoeveelheid vochtige damp die zich vastzet op muren, hoeken en rond ramen. Dat vocht kan schimmel veroorzaken wat niet alleen een onhygiënische indruk geeft, het is ook slecht voor je gezondheid en kan een muffe geur met zich meebrengen. Maar hoe kan je schimmel in de badkamer behandelen? Dat leggen we je graag uit in dit blogbericht.

Schimmel in de badkamer?

Schimmelsporen op muren, randen en hoeken in de badkamer, het is één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. De druppels waterdamp die ontstaan bij het douchen of wanneer je bad neemt zijn de ideale voedingsbodem voor schimmels. Muren en hoeken hebben vaak een iets ruwer oppervlak waardoor het condensatievocht zich er makkelijker op kan vastzetten.

Zo’n schimmels zijn erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen omdat ze zich vastzetten in de materialen. Zomaar wegvegen lukt niet altijd. En wanneer je dat met een borstel doet loop je het risico dat de schimmelsporen zich verder in de badkamer verspreiden.

Er zijn een heleboel producten in de handel verkrijgbaar waarmee je schimmel in de badkamer kan verwijderen. Je badkamer ziet er dan misschien weer even als nieuw uit, maar de schimmels kunnen makkelijk terugkomen want je hebt de echte oorzaak van het vochtprobleem niet aangepakt: zorgen dat het vocht niet in de badkamer blijft hangen.

Hoe schimmel behandelen?

De enige manier om permanent schimmel in de badkamer te voorkomen is ervoor zorgen dat de vochtige lucht niet de kamer blijft hangen. En dat kan alleen worden opgelost door voldoende te ventileren. In feite zijn er twee manieren om te ventileren:

  • Natuurlijke verluchting
  • (semi) mechanische ventilatie

Wie wil ventileren denkt in de eerste plaats aan natuurlijke ventilatie want dat is veruit de makkelijkste en goedkoopste aanpak: je zet het raam open en de vochtige lucht vindt zijn weg naar buiten. Maar er zijn ook enkele belangrijke nadelen: door het raam te openen gaat er eveneens veel warmte verloren. Deze manier is dus niet erg energiezuinig en zeker in de winter onaangenaam.

Bovendien kan de luchtvochtigheid buiten erg hoog zijn. Wanneer je dan het raam opent laat je ook weer vochtige lucht binnenkomen. Natuurlijke verluchting mag dan wel snel, goedkoop en efficiënt lijken, het is niet de beste manier om schimmel in de badkamer te behandelen.

Bij mechanische ventilatie is dat anders. Via een ventilatiesysteem haal je de vochtige lucht weg uit de ruimte en voer je tegelijkertijd verse, droge lucht aan. Het voordeel van een decentraal ventilatiesysteem is dat je voor iedere ruimte kan bepalen hoeveel lucht er moet worden af- of aangevoerd.

Zo zal een gecontroleerde ventilatie in de badkamer voldoende vochtige lucht weghalen zodat het condensatievocht geen schimmelsporen meer kan achterlaten. Dat is de enige doeltreffende manier om schimmel in de badkamer te behandelen.

Wil je meer weten over het vermijden van schimmel in huis? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij komen graag bij je langs voor een gratis diagnose en stellen je een aanpak op maat voor.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.