Condensatie kan de oorzaak zijn van vochtproblemen in huis

Vochtproblemen bij te veel vocht in huis

7 december 2017

Een woning of bedrijfsgebouw kan op verschillende manieren te kampen hebben met vochtproblemen. Wij zetten ze op een rij.

Opstijgend vocht

Door de capillaire capaciteit van een muur, kan vocht optrekken. Grond- of regenwater stijgen dan door de muur. Het aanbrengen van een waterkerende folie in de muur kan een oplossing zijn. Maar een meer gebruikte en vaak meer haalbare oplossing is de injectie van een vochtwerend middel. Dat creëert een barrière voor het opstijgend vocht.

Fouten in de constructie

Soms zit het probleem in jouw woning sinds de bouw. Denk maar aan een slecht aangesloten aanbouw of een tuin die boven de waterkeringsgrens komt. Een aanpassing van de constructie is de meest grondige en vaak enige oplossing. Al kan een vochtwerende behandeling van een muur soms ook helpen.

Condensatie

Fouten in de isolatie kunnen een koudebrug veroorzaken. Op die plek wordt de isolatie onderbroken. Je verliest er niet alleen warmte door, de koudebrug is ook een plek waar vaak condensatie optreedt. Bijkomend isoleren kan een oplossing zijn, maar vaak moet je toch de oorzaak aanpakken. Condensatie treedt ook op wanneer er in huis een te hoge luchtvochtigheid is. In dat geval is ventilatie aangewezen.

Doorslaand vocht

Muren die veel water te verwerken krijgen, bijvoorbeeld aan de slagregenkant, kunnen wel eens te veel vocht doorlaten. In dat geval is het aanbrengen van een beschermende laag op de buitengevel aangewezen.

Vochtige schoorstenen

Beschik je over een hoogrendementsketel, denk dan zeker ook aan je schouw. Hedendaagse ketels halen meer warmte uit de rookgassen, waardoor de gassen al in het rookkanaal op het condensatiepunt kunnen komen. Een aangepast rookgasafvoerkanaal in de schouw plaatsen is in dat geval aangewezen.

Opstijgend vocht is vaak de oorzaak van vochtproblemen. Contacteer ons gerust om te ontdekken hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.