wat is vochtbestrijding?

Verschillende soorten vochtbestrijding en wanneer je ze inzet.

13 januari 2023

Heb je last van vocht in huis? Dan is dat een probleem waar je zo snel mogelijk iets aan moet doen. Afhankelijk van wat de oorzaak is zijn er ook verschillende oplossingen voor een vochtprobleem. In dit artikel overlopen we alle verschillende technieken binnen de vochtbestrijding.

Elke techniek koppelen we ook overzichtelijk aan de oorzaak van het vochtprobleem. Zo is het meteen makkelijk een inschatting te maken van wat er precies moet gebeuren. 

Opstijgend vocht behandelen

De verschillende soorten vochtbestrijding met het bijhorend vochtprobleem

 

Oorzaak vochtprobleem Oplossing
Opstijgend vocht muur injecteren / muren onderkappen
Doorslaand vocht muren impregneren / nieuwe gevelbekleding
Condensatie vocht ventilatie / isolatie herstellen / binnenschrijnwerk vernieuwen
Kelder vocht probleem Vloer, rand en wand drainages / kelderbekuiping

Zoals hierboven beschreven zijn er voor elk specifiek vochtprobleem gepaste oplossingen. De ene oplossing is al arbeidsintensiever dan de andere.

Wel is het erg belangrijk om steeds te gaan voor de juiste oplossing zodat het vochtprobleem verdwijnt en niet verder schade kan aanrichten. Langdurige blootstelling aan vochtproblemen en schimmel kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, structurele problemen aan de woning en hogere energiefacturen.

Vraag hier een gratis diagnose aan en kom te weten wat het probleem is in jouw woning. Enkel door een juiste diagnose te stellen kan de gepaste oplossing aangeboden worden.

Muren injecteren

Muren injecteren is een makkelijke methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Een vochtexpert zal na het stellen van de juiste diagnose de muur bekijken en deze opmeten. Op een rechte lijn op de muur worden dan gaten geboord op ongeveer 15 cm van elkaar.

In deze gaten wordt een vochtwerende gel ingespoten, vandaar de term injecteren. Deze gel zal een scherm vormen tegen vocht dat probeert binnen te dringen in de muur. Hierdoor wordt het vochtprobleem van opstijgend vocht opgelost op een vrij eenvoudige manier.

Muren onderkappen

Je muur laten onderkappen is een groot werk. Het neemt heel wat tijd in beslag en is veel ingrijpender dan je muren laten injecteren. Maar het zorgt wel voor een definitieve oplossing van je vochtprobleem.

Wanneer we een muur onderkappen gaan we er voor zorgen dat er een nieuwe waterkering wordt aangebracht. Hiervoor gaan we twee centimeter boven de vloerpas een horizontale zaagsnede geven. In deze zaagsnede plaatsen we een nieuwe waterkering zodat het vocht niet meer binnen kan.

Bij het onderkappen van een muur komt heel wat kijken. Zo zal de muur zowel aan de binnenkant als de buitenkant opnieuw moeten afgewerkt worden. We kunnen ook slechts één meter per keer vervangen om de stabiliteit van het huis niet in gevaar te brengen. Het is dus een intensief werk waar veel arbeid bij komt kijken.

Daar tegenover staat wel dat het een permanente en duurzame oplossing is voor opstijgend vocht. Veel zal dus afhangen van de situatie voor je gaat beslissen om je muur te onderkappen.

Muren impregneren

Muren impregneren is een van de meest populaire methodes om doorslaand vocht te bestrijden. Tijdens deze behandeling impregneren we de buitenmuur met een vochtwerend impregneermiddel.

Doordat de buitenmuur dit middel goed opneemt vormt het een waterafstotende laag over je buitengevel. Wel is het verstandig om voor je overgaat tot impregneren eerst goed kijkt om je gevel te controleren, herstellen en te reinigen. 

Bij structurele schade zoals scheuren en barsten raden we aan de gevel eerst te herstellen of te vervangen. Door je gevel in goede staat te houden verklein je de kans op doorslaand vocht.

Heb je je gevel vernieuwd, dan kan je ook kiezen om deze te behandelen met vochtwerende verf. Dit voorkomt dat er vocht kan binnendringen in je nieuwe gevel en geeft je een extra veiligheid.

Vloer, rand en wand drainages

Kelderdrainage is een manier dat gebruikt wordt bij vochtproblemen in de kelder. Vooral bij oudere woningen kan het voorkomen dat er vocht in de kelder staat. Dit komt omdat de muren en de vloer vaak gemaakt zijn van oude bakstenen. Deze oude stenen zijn poreus en niet behandeld tegen vocht.

Wanneer tijdens de herfst en wintermaanden veel neerslag valt en het grondwater stijgt, kan het zijn dat door de waterdruk vocht naar binnen sijpelt. In deze gevallen is het interessant om te kijken naar een drainage van de kelder.

Bij een drainage wordt gewerkt met noppenfolie in de vloer of wand. Deze noppenfolie vormt een reeks van afvoerkanaaltjes naar een afvoerput. Deze put staat in verbinding met de riolering en voer zo het overtollige vocht in je kelder systematisch af.

Kelderdichting of bekuiping

Wanneer een drainage van de kelder niet voldoende is dan kan je ook nog kiezen voor een kelderdichting of bekuiping. Dit is de meest intensieve manier om je kelder waterdicht te maken.

Wanneer je kelder gedicht wordt zal er eerst op de zwakke plekken een waterdichte mortel worden aangebracht. Dit zorgt er voor dat het grootste probleem reeds wordt aangepakt bij de bron.

Verder gaan we dan over de geheele oppervlakte van de muren en de vloer verschillende fixeerlagen aanbrengen van een speciale mengeling met mortel. Deze specifieke mengeling zal er voor zorgen dat er een nieuwe “kuip” ontstaat in de kelder dat volledig waterdicht is.

Een kelderbekuiping duurt meestal enkele dagen. Het is een erg intensief werk en elke laag mortel dat wordt aangebracht moet eerst uitdrogen alvorens we de volgende laag aanbrengen.

Laat een gratis diagnose maken van jouw vochtprobleem.

Heb je last van vocht in huis? Laat het dan niet uit de hand lopen. Vraag vandaag nog een gratis diagnose aan van je probleem en ontdek de mogelijkheden.

Onze experts staan steeds voor je klaar om te antwoorden op alle vragen. Neem vandaag nog contact op of bekijk onze mogelijkheden binnen de vochtbestrijding.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.