Opstijgend vocht zoals schimmels beschadigen je huis

Opstijgend vocht heeft kwalijke gevolgen

7 december 2017

Heeft jouw woning of bedrijfsgebouw last van opstijgend vocht? Dan kan je best ingrijpen, want de gevolgen zijn niet bepaald positief. We zetten op een rij waar je zoal mee kan worden geconfronteerd.

Gezondheidsproblemen

Opstijgend vocht kan de vochtbalans in jouw woning negatief beïnvloeden. En op termijn kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Bewoners van vochtige huizen hebben vaker last van

  • Problemen met de luchtwegen
  • Allergieën
  • Verzwakte immuniteit
  • Ontstekingen
  • Problemen met het zenuwstelsel en de bloedsomloop
  • Huidirritaties

Schade aan de constructie

Vocht maakt heel wat bouwmaterialen poreuzer. Hout en pleisterwerk hebben er het meest onder te lijden. Dat kan niet alleen leiden tot afbrokkeling van pleisterwerk, loskomen van tegels en van behangpapier. Het kan ook dragende elementen aantasten, zeker als die uit hout bestaan. Een veiligheidsrisico is dus op termijn hoegenaamd niet uitgesloten. En ook metselwerk is niet buiten gevaar. Denk maar aan de gevolgen van vorst voor een vochtige muur.

Esthetische achteruitgang

Loskomend behang, lelijke plekken op het bezetsel, blazen in de verflaag, schimmels in alle maten en kleuren: opstijgend vocht leidt niet meteen tot een verfraaiing van jouw woning. En een laagje verf over een schimmelvlek zal helaas niet volstaan. Als je het probleem niet bij de wortel aanpakt, zal het vroeg of laat weer opduiken.

Schade aan je bezittingen

Niet alleen de constructie heeft onder opstijgend vocht te lijden. Ook heel wat voorwerpen zijn niet bepaald bestand tegen langdurige blootstelling aan vocht. Kleding, boeken en andere zaken kunnen onherstelbare schade oplopen.

Slechtere isolatie

Massieve buitenmuren die te vochtig zijn, verliezen veel van hun isolerende capaciteit. Bovendien is isolatiemateriaal dat nat wordt en niet kan drogen ook te vervangen.

Komaf maken met opstijgend vocht? Contacteer ons voor meer info.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.