Premies voor vochtbestrijding: de Verbeteringspremie

Ontdek de premies voor vochtbestrijding (1): Verbeteringspremie

13 juni 2018

Schakel je een erkend aannemer in voor de vochtbestrijding in jouw woning? Dan kan je beroep doen op een premie. In deze blogpost vertellen we meer over de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid. Een volgende keer focussen we op de Vlaamse Renovatiepremie. Lees deze blogs want het zou zonde zijn die premies te laten liggen.

Wie mag de Verbeteringspremie aanvragen?

Deze premie geldt voor bewoners en voor verhuurders aan sociale verhuurkantoren die hun woning willen verbeteren.

 • Voor aanvragen in 2018 mag het belastbaar inkomen van de bewoner en diens samenwonende partner niet hoger zijn dan 30.640 euro. Per persoon ten laste komt daar 1.600 euro bij.
 • Je kan de premie ook aanvragen als je verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Dan mag het gezamenlijk belastbaar inkomen niet hoger zijn dan 61.270 euro. Personen ten laste hebben daar geen invloed op.

Voor welke woning kan je een Verbeteringspremie aanvragen?

De woning moet een hoofdverblijfplaats zijn én minstens 25 jaar oud zijn. Je mag ook slechts 3 keer een Verbeteringspremie aanvragen in een periode van 10 jaar. En je mag voor hetzelfde onderdeel slechts 1 maal een Verbeteringspremie aanvragen.

Welke werken komen in aanmerking?

Laat je werken uitvoeren aan het hoofdgebouw of aan een aanbouw die een woonfunctie heeft? Dan kan je de Verbeteringspremie aanvragen voor 8 categorieën:

 • Dakwerken
 • Buitenschrijnwerk
 • Gevelwerken
 • Behandeling van optrekkend muurvocht
 • Plaatsing of aanpassing van een sanitaire installatie
 • Gehele of gedeeltelijke vernieuwing van de elektrische huisinstallatie
 • Werken om het risico op CO-vergiftiging te voorkomen
 • Verbouwingswerken om overbewoning tegen te gaan

Welke vochtbestrijding komt in aanmerking voor de Verbeteringspremie?

Behandeling van optrekkend vocht kan op verschillende manieren gebeuren. De Verbeteringspremie dekt facturen voor volgende werken:

 • Plaatsen van een waterkerende laag
 • Injecteren van muren met waterdichtende middelen
 • Onderkapping
 • Herstelling van de muurvoeten als gevolg van de uitgevoerde werken

Andere werken komen niet in aanmerking. Denk maar aan het plaatsen van voorzetwanden, het plaatsen van droogbuizen of het opnieuw opmetselen van bestaande muren.

Hoeveel bedraagt de Verbeteringspremie?

Zijn je facturen niet ouder dan 1 jaar? Dan kan je ze indienen voor de Verbeteringspremie. Voor elke categorie geldt een vast premiebedrag. Voor behandeling tegen optrekkend muurvocht is dat 750 euro. Je moet wel een factuur kunnen voorleggen die minstens het dubbele bedraagt van dat premiebedrag, inclusief BTW.

Wanneer moet je de Verbeteringspremie aanvragen?

Je kan de aanvraag pas doen als de werken zijn uitgevoerd. Wacht ook niet te lang aangezien facturen niet ouder dan 1 jaar mogen zijn. De aanvraagformulieren vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Ook een gemeentelijke premie?

Verschillende lokale besturen bieden ook een aanvullende verbeteringspremie aan als je een Vlaamse Verbeteringspremie krijgt. Je kan dit voor jouw gemeente nagaan op Premiezoeker.

Wil je met tussenkomst van de overheid de vochtproblemen in jouw woning aanpakken? Aarzel niet ons te contacteren voor een gratis diagnose.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.