enkele weetjes over hygroscopische vochtproblemen

Enkele weetjes over hygroscopische vochtproblemen

5 december 2018

Hygroscopisch betekent wateraantrekkend. Materiaal dat hygroscopisch is, zal dus maar al te graag vocht aan zijn omgeving onttrekken. Denk daarbij aan water uit de grond of ook waterdamp uit de lucht.

Heb je vochtproblemen in huis, dan moet je eerst op zoek naar de ware oorzaak ervan. Gaat het enkel om opstijgend vocht of zijn er ook hygroscopische stoffen aan het werk?

Hoe ontstaat hygroscopisch vocht?

Hygroscopische vochtproblemen in huis ontstaan vaak als gevolg van opstijgend of capillair vocht. Want als muren vocht opzuigen, dan nemen ze ook alle stoffen op die in dat grondwater zitten. Het gaat onder andere ook om zouten en mineralen.

En wat is nu net een grote eigenschap van zout? Juist, het trekt water aan. Zo zorgen die hygroscopische zouten ervoor dat jouw muren steeds meer vocht opnemen. En erger nog: zout trekt ander zout aan. Op die manier krijgen jouw muren geen enkele kans meer om uit te drogen. Een vicieus en gevaarlijk probleem.

Is hygroscopisch vocht dan echt zo gevaarlijk?

Toch wel, en zeker op lange termijn. Het eerste wat je er meestal van merkt, is de witte poederige aanslag op je muren. Het bewijs dat jouw metselwerk steeds meer wordt aangetast. Grijp je niet in, dan kan dit tot structurele schade leiden die het hele gebouw onveilig maakt.

Ten tweede brengt aanhoudend vocht in huis ook ernstige gezondheidsproblemen mee: slechte luchtwegen, verkoudheden, verminderde weerstand. Wacht niet tot het te laat is en maak er dus tijdig komaf mee.

Kan je hygroscopisch vocht zelf bestrijden?

Nee, want hygroscopische zouten kan je niet zomaar uit je muren verwijderen. Dat kan alleen met professionele technieken die de zouten in de muur volledig afsluiten van de omgeving.

Aquaproved werkt hiervoor met het gepatenteerde Alkali-Block zoutmembraam. Dat is een folie die mee in het nieuwe pleisterwerk wordt verwerkt. Het blokkeert de zouten meteen en zo kan de muur volledig uitdrogen. Na twee maanden kan je de muur zelfs al opnieuw schilderen.

Wat kost hygroscopische vochtbestrijding?

Dat hangt natuurlijk af van de omvang van het probleem. Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter voor je portemonnee.

Bovendien kom je misschien in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie of de verbeteringspremie? Ga dit zeker na nog voor je de hulp van een expert inroept. Contacteer ons gerust voor meer informatie of om je mogelijkheden te bespreken.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.