Vocht bestrijden

Zo herken je doorslaand vocht

2 november 2022

Een van de meest voorkomende vochtproblemen bij woningen is doorslaand vocht. Doorslaand vocht is de term dat gebruikt wordt als regen de kans krijgt om in de muur binnen te dringen.

Heb jij last van doorslaand vocht? Dan is het van groot belang dat je tijdig kijkt naar een gepaste oplossing. Doorslaand vocht kan namelijk veel schade aanrichten.

Wat is doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een term dat je vaak hoort terugkeren. Maar het is niet voor iedereen even duidelijk wat dit wil zeggen. Doorslaand vocht krijg je als neerslag op de gevel van je woning slaat. Als de regen via je buitenmuur kan binnendringen en wordt opgenomen, dan krijg je vochtplekken binnen in de woning.

Deze vochtplekken vormen zich op je binnenmuur door vocht dat zich verspreidt in je gevel. Dit noemen we doorslaand vocht. Het grote probleem met doorslaand vocht is dat het snel uit de hand kan lopen.

Loopt er water naar binnen via je gevel en gaat het vriezen, dan is de kans groot dat deze poriën gaan scheuren. Als gevolg hiervan wordt je vochtprobleem steeds groter en groter.

Hoe herken je doorslaand vocht?

Het is van het allergrootste belang dat je zo snel mogelijk doorslaand vocht gaat opsporen en herkennen. Als je eenmaal weet hoe je dit kan opsporen, kan je dit zo snel mogelijk aanpakken. Liefst voor het verder uit de hand loopt.

Binnenmuur

Een eerste indicatie dat je doorslaand vocht hebt zijn vochtplekken op je binnenmuur. Deze vochtplekken zitten meestal vrij hoog op je muur en niet onderaan. 

Deze vochtige plekken zijn makkelijk te herkennen. Vaak zie je een duidelijke verkleuring van het plakwerk. Ook verf of behang kan gaan afbrokkelen in je woning tot op het punt dat er schimmelvorming ontstaat. 

Alle bovenstaande indicaties zijn allemaal duidelijke signalen dat je een vochtprobleem hebt in je woning. Zie je een van deze symptomen neem dan zo snel mogelijk contact op met een expert bij jouw in de buurt.

Buitenmuur

Wat typerend is voor doorslaand vocht is dat niet enkel de binnenmuur maar ook de buitenmuur duidelijke symptomen heeft van vocht. Zo kan je vaak duidelijke vochtplekken of zwarte vegen zien op je gevel. 

Zie je zowel duidelijke vochtplekken zowel binnen als buiten, dan heb je bijna zeker last van doorslaand vocht.

Wat is het verschil met andere vochtproblemen

Natte of vochtige plekken op de muur zijn al een eerste indicatie van een probleem. Maar doorslaand vocht is niet de enige mogelijkheid. Ook opstijgend vocht kan zorgen voor vochtige plekken op je muur

Een groot verschil tussen deze twee vochtproblemen is dat bij opstijgend vocht, de vochtplekken aanwezig zijn onderaan de muur. Zijn de vochtplekken hoger geplaatst op de muur dan is de kans groter dat het gaat over doorslaand vocht.

Een goede volgende zet is om vervolgens te kijken naar de buitengevel van je woning. Zie je hier duidelijke verkleuringen door vocht?

Het belang van de juiste diagnose

Het is van cruciaal belang dat bij het vaststellen van een vochtprobleem zo snel mogelijk de juiste diagnose wordt gemaakt. Door een juiste diagnose te stellen kan je zo snel mogelijk met een goede en blijvende oplossing aan de slag.

Daarom is het van belang om je diagnose in handen te geven van een betrouwbare professional. Bij ons kan je volledig gratis een diagnose laten uitvoeren voor je vochtprobleem.

Doorslaand vocht oplossen

Eenmaal de juiste diagnose gesteld is en de oorzaak lijkt doorslaand vocht te zijn, kunnen we aan de slag gaan met het oplossen van het probleem. De oplossing hier is afhankelijk van een aantal factoren en de wensen die je hebt.

Het is echter wel zo dat je voor elke oplossing de juiste professional zal nodig hebben. Zo ben je zeker dat je vochtprobleem blijvend opgelost wordt. Vraag vandaag nog je gratis diagnose aan voor vochtproblemen.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.