slechte ventilatie is één van de vele oorzaken van vochtproblemen in huis

Ventileer efficiënt zonder warmteverlies

23 november 2022

Gezonde lucht in huis wordt steeds bij meer mensen een focus. Zo is het in openbare ruimtes al verplicht om een CO2 meter te plaatsen en zie je ze in steeds meer woningen ook verschijnen. Door ramen open te zetten kan je inderdaad wel verluchten maar in de winter is dit niet de meest populaire keuze. Daarom is een goed ventilatiesysteem bij jou thuis een fantastisch idee.

Ventileren is belangrijk

Vanaf de herfst tot in het voorjaar brengen we erg veel tijd door binnenshuis. Jammer genoeg is binnen in een woning de luchtkwaliteit vaak erg slecht. Zeker in oudere woningen zonder ventilatie is dit niet optimaal.

Een aantal zaken dat erg nadelig kunnen zijn voor je luchtkwaliteit zijn uitgeademde lucht, kaarsen, open vuur, koken en vocht van bijvoorbeeld de badkamer. Door deze alledaagse dingen wordt je binnenlucht erg vervuild. 

Vervuilde en vochtige lucht heeft ook gevolgen voor jouw gezondheid en die van je woning. Zo kan je onder andere schimmel krijgen op je muren wat een direct effect heeft op je gezondheid en welzijn.

Heb jij schimmel op je muren in je woning? Wees dan zeker dat je de juiste oorzaak weet. Pas door een juiste diagnose te stellen kun je het probleem goed en permanent aanpakken.

Het voordeel van een ventilatiesysteem

Als je woning is uitgerust met een goed ventilatiesysteem heeft dat een grote impact op je luchtkwaliteit. Door te kiezen voor een efficiënt ventilatiesysteem voor je de vuile lucht af en voer je nieuwe, verse lucht aan.

Door de aanvoer van zuurstof rijke en frisse lucht zal je snel een groot verschil merken. Zo zijn enkele van de voordelen een betere slaap, meer concentratie, meer energie en verlaagde risico’s op gezondheidsproblemen.

Daarnaast zorgt een goede ventilatie ook voor de afvoer van vochtige lucht. Zeker in badkamers of koele ruimtes kan dit er voor zorgen dat er geen schimmelvorming is. Schimmelvorming heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid en moet je ten allen tijde vermijden.

Kies voor het beste ventilatiesysteem

Bij een renovatie of een nieuwbouwproject is het installeren van een mechanische ventilatie verplicht. Als je dan eenmaal begint te kijken naar de mogelijkheden zal je zien dat er momenteel twee verschillende systemen zijn die vaak verkocht worden.

De keuze bij een nieuw ventilatiesysteem zal gaan tussen C of D. C-systemen zijn een erg goede vorm van ventilatie meer dit zal de lucht niet filteren. Het zuigt nieuwe lucht aan en voert de lucht binnen af. Hierdoor krijg je wel een aanvoer aan nieuwe lucht maar de kwaliteit van je lucht is slechts zo goed als hij buiten is.

Kies je voor een D-systeem dan wordt je lucht ook gefilterd en verwarmd. Het toestel zal dus verse lucht aanzuigen en deze eerst door verschillende filters blazen voor deze naar de leefruimtes gaat. Hierdoor verbeter je de kwaliteit van de lucht in huis enorm. Maar er is nog een groot voordeel aan een D-systeem.

Ventileer je woning met warmterecuperatie

Bij het ventileren met een D-systeem kan je ook je warmte recuperen. Dankzij deze feature gaat de ventilatie zoals bij een C-systeem maar zonder het verlies in warmte. Dit heeft een positief effect op je energiefactuur en je luchtkwaliteit.

Dankzij dit nieuwe systeem is er een ingebouwde warmtewisselaar dat er voor zorgt dat je geen verlies lijdt. Het ontneemt de temperatuur aan de afgevoerde lucht en geeft de warmte mee met de vers aangevoerde lucht. 

Op deze makkelijke en energievriendelijke manier moet je dus niet extra stoken om dezelfde temperatuur te behouden.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.