Isolatie kan vochtproblemen blootleggen

Krijg je vochtproblemen door isolatie?

14 mei 2018

Een aangenaam binnenklimaat, een lagere energiefactuur, het milieu een handje helpen: er zijn veel goede redenen om je woning te isoleren. Maar soms ontstaat ook schimmel in huis nadat je isoleerde. Is isolatie daar dan de oorzaak van? Nee, maar het heeft er wel iets mee te maken.

Slechte ventilatie kan leiden tot hogere luchtvochtigheid

Als je een huis stevig isoleert is ook een goede ventilatie belangrijk. De isolatie zorgt er immer voor dat de binnenlucht niet meer weg kan. Nu is die lucht in huis vaak vochtig, doordat we huishoudelijke apparaten gebruiken, koken, transpireren, douchen of een bad nemen. Als die vochtige lucht niet weg kan, slaat die neer op koudere oppervlakten als muren. En daardoor krijgen schimmels de kans om daar te ontwikkelen. Goede ventilatie is dus erg belangrijk in een geïsoleerde woning. Dat kan door:

  • Regelmatig de ramen open te zetten
  • Ventilatieroosters boven de ramen te installeren
  • Een mechanische ventilator in de badkamer te installeren
  • Tijdens het koken de dampkap te gebruiken
  • Een ventilatiesysteem met warmtewisselaars te installeren: het vocht wordt met de gebruikte lucht afgevoerd, maar de warmte wordt overgedragen aan de verse lucht die van buiten komt.

Isolatie leidt niet tot opstijgend vocht

Soms worden de gevolgen van opstijgend vocht zichtbaar nadat de muren werden geïsoleerd. Het lijkt dan wel dat de isolatie de oorzaak is van de vochtproblemen. Maar dat klopt niet: isolatiemateriaal is niet capillair en neemt dus geen vocht op. Met andere woorden: grondwater kan dus niet door de isolatie optrekken. Wat wel kan, is dat de isolatie het opstijgend vocht in de binnenmuur niet meer doorlaat. In dat geval nam de muur al grondwater op voor de isolatiewerken, maar kon dat vocht toen nog naar buiten trekken. De isolatielaag zorgt echter voor een buffer, waardoor de gevolgen aan de binnenzijde zichtbaar worden. Een behandeling tegen vocht is dan aangewezen. Zo kan je genieten van een woning zonder vochtproblemen en met een aangenaam binnenklimaat.

Meer info over behandeling tegen opstijgend vocht? Contacteer ons gerust.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.