Vochtige buitenmuur behandelen

Hoe vochtige buitenmuur behandelen?

27 februari 2020

Vocht in huis is een probleem waar heel veel woningen mee te maken krijgen. Langs de binnenkant van het gebouw leidt dat tot behoorlijk wat schade aan vloer, bepleistering en behang. Maar ook de buitenmuur kan schade ondervinden. Gelukkig bestaan er oplossingen en daar willen we in dit blogbericht verder op ingaan. Hoe een vochtige buitenmuur behandelen?

Kenmerken en oorzaken van een vochtige buitenmuur

De belangrijkste oorzaak van vocht in huis is het optrekkend grondwater dat via het metselwerk omhoog wordt gezogen. Meestal heb je dan te maken met een probleem aan de vochtwering onderaan de muur. Bij oudere huizen werd die niet altijd aangebracht maar ook in nieuwbouw woningen kunnen problemen opduiken. Het vochtscherm werd bijvoorbeeld slecht geplaatst of raakte beschadigd. In zulke gevallen vindt water makkelijk zijn weg naar boven.

Binnen in huis merk je het vochtprobleem het snelst op. Plinten en pleisterwerk komen los van de muur, er ontstaat schimmel en je stelt een muffe geur vast die ook bij voldoende verluchten niet verdwijnt. Maar ook de buitenmuur kan schade oplopen dankzij opstijgend vocht. Gelukkig kan je een vochtige buitenmuur behandelen zonder al te grote ingrepen of breekwerken aan je huis.

Hoe je vochtige buitenmuur behandelen?

Vochtschade aan een buitenmuur is niet goed voor je huis. Het is niet mooi, bij een verkoop zal het de waarde van je woning doen dalen en het is schadelijk voor de kwaliteit van het gebouw. Snel ingrijpen en je vochtige buitenmuur behandelen is dus de boodschap. Maar hoe pak je zoiets aan?

Te vaak wordt geprobeerd om de vochtschade te verstoppen, bijvoorbeeld door een laag verf op de muur te zetten. Is je muur vochtig door slagregen dan kan een goede waterafstotende (verf)behandeling inderdaad een oplossing bieden.

Maar bij optrekkend vocht blijft het probleem terugkomen tot de oorzaak wordt aangepakt: de muur voorzien van een nieuw vochtscherm. Gelukkig hoeft dat niet door je muur af te breken en er een vochtslab in aan te brengen. Vandaag bestaat er een andere techniek die met een beperkte ingreep het vochtprobleem oplost.

Onze specialisten komen langs om je muren te impregneren met een vochtwerend gel. Op enkele cm boven het maaiveld wordt de te behandelen muur ingeboord (meestal in de voegen). Onder lage druk vullen we de gaatjes met de gel. Eens de gel zich via de poriën van de baksteen heeft verspreid en de poriën volledig heeft opgevuld is er een nieuwe waterkering ontstaan en wordt opstijgend vocht onmogelijk.

Is de beschadigde buitenmuur voorzien van een spouwmuur, dan wordt de behandeling doorgaans van binnenuit uitgevoerd. Gaat het om een volle muur, dan kan er eventueel van buitenaf worden gewerkt. De gel verspreidt zich gewoonlijk in een periode van twee à drie weken in de baksteen, afhankelijk van de dikte van de muur.

Wil je meer weten over hoe een vochtige buitenmuur behandelen? De specialisten van Aquaproved staan je graag bij met professioneel advies. Wij komen bij je langs voor een gratis diagnose en stellen je een oplossing op maat voor. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.