Capillair vocht: grondig aanpakken is de boodschap

Capillair vocht: grondig aanpakken is de boodschap

18 januari 2019

Vertoont jouw woning vocht- en schimmelplekken? Heb je last van opkrullend behang of loskomend schilderwerk? Dan is de kans groot dat je woning kampt met capillair vocht, en dat kan gevaarlijk zijn. Wat is capillair vocht juist en hoe moet je het aanpakken?

Wat is capillair vocht?

Capillair vocht wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Het ontstaat wanneer muren vocht opnemen uit de grond. Een muur kan minerale materialen bevatten zoals baksteen, beton of natuursteen. Die materialen zijn poreus: ze bevatten poriën die het vocht absorberen waarmee ze in contact komen.

Doordat die poriën met elkaar in verbinding staan, wordt een capillair netwerk gevormd waarlangs het opstijgend vocht zich verder verspreidt. Als de diameter van de poriën groot is, kan het vocht zich verder en sneller verspreiden.

Capillair vocht komt vooral voor in oudere woningen.

Wat zijn de risico’s?

Capillair vocht kan de marktwaarde van een gebouw drastisch verlagen, omdat het heel wat schade kan toebrengen. Het kan bovendien gevaarlijk zijn, omdat het de stabiliteit van een gebouw kan aantasten.

Hoe moet je capillair vocht behandelen?

Het is dus belangrijk om capillair vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Aquaproved heeft een unieke expertise in capillaire vochtbestrijding en kan je hier nauwgezet in begeleiden.

Een goede en efficiënte behandeling begint bij een juiste diagnose. Onze experten maken, aan de hand van een onderzoek ter plaatse en met gepaste meetapparatuur, een gedetailleerde analyse van het probleem. Vervolgens werken ze een oplossing op maat uit, die eventueel capillaire vochtbestrijding bevat.

In geval van capillaire vochtbestrijding wordt een waterdichte barrière aangebracht door de muren te injecteren met vochtwerende producten. Die producten maken het poreus materiaal in de muren waterafstotend en de barrière verhindert dat het vocht zich verder verspreidt.

Door de muren te impregneren met een specifieke crème, verminderen we de te hoge oppervlakte-energie van de poriënwanden die ervoor zorgt dat capillair vocht wordt geabsorbeerd. Het resultaat van die behandeling is dat de poriën hun zuigende werking verliezen.

Na de behandeling hebben de muren tijd en lucht nodig om volledig droog te worden. Reken, afhankelijk van de vastgestelde situatie en de dikte van de betreffende muur/muren, op 6 tot 12 maanden voordat de uitdroging van de muur rond is. Op dat moment voeren wij een nacontrole uit.

De Vlaamse overheid kent enkele premies uit voor capillaire vochtbestrijding, ook daarover vind je meer informatie in onze andere blogberichten.

Heb je last van capillair vocht? Contacteer ons en we helpen je graag verder met een gepaste behandeling.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.