Laat vocht in de kelder tijdig behandelen

Vochtige kelder

8 juni 2018

Heb je last van vocht in de kelder? Dan ben je niet alleen. Heel wat mensen kampen met een vochtige kelder. Het goede nieuws: er zijn oplossingen.

Oorzaken van een vochtige kelder

Vocht in de kelder kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het grondwaterpeil ligt hoger dan de keldervloer.
  • Het regenwater sijpelt binnen, zeker na een fikse bui.
  • Vochtige lucht zet zich af op de muren in de vorm van condens.

Nadelen van een vochtige kelder

De kelder is weliswaar je slaapkamer of leefruimte niet, maar een droge kelder is toch geen overbodige luxe. Vocht in de kelder heeft namelijk enkele ernstige nadelen:

  • Vochtplekken en schimmel beschadigen de muren van je kelder.
  • Geurhinder merk je niet alleen in de kelder, maar na verloop van tijd ook elders in je huis.
  • Je verliest de mogelijkheid om een extra ruimte aan je woning toe te voegen als pakweg hobby- of logeerkamer.
  • Je riskeert aantasting van de zaken die in je kelder worden opgeborgen. Denk maar aan documenten die aangetast worden door vocht, wijnstoppen die beschimmelen, kledij die onbruikbaar wordt door de muffe geur.

Vochtbestrijding in de kelder

Om vocht in de kelder aan te pakken, doe je best aan vochtbestrijding in de kelder. Welke oplossing je kiest, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem, maar ook van je budget en van de toepassing van je kelder.

  • Injecteren van de keldermuren kan een oplossing zijn voor opstijgend vocht in een vochtige kelder. Zo ontstaat een waterdichte barrière die het vocht verhindert verder op te trekken. De poriën van het poreuze materiaal van de keldermuren verliezen hun zuigende kracht. Ook de binnenmuren van de kelder moeten worden geïnjecteerd.
  • Je kan ook kiezen voor het laten aanbrengen van een beschermend membraam. Dat zorgt er voor dat nieuwe pleisterlaag niet kan worden aangetast.
  • Kies je voor de grote middelen, dan kan je voor een kelderdichting gaan. In de kelder wordt dan een bekuiping gerealiseerd waarbij muren en vloer een waterafstotende laag krijgen. Mogelijk moet hiervoor eerst een nieuwe betonplaat worden gegoten. Veel oude keldervloeren liggen immers rechtstreeks op de bodem en dat zorgt voor instabiliteit die dan weer scheuren in de kelderdichting kan veroorzaken.
  • Voorzie voldoende ventilatie als er sprake is van condensatie. Voldoende luchttoevoer- en afvoer via schachten en/of ramen kan al een oplossing bieden. Maar mogelijk is mechanische ventilatie noodzakelijk.

Behandelingen tegen opstijgend vocht komen in aanmerking voor een premie, meer bepaald voor de renovatiepremie en de verbeteringspremie van de Vlaamse overheid.

Bij Aquaproved kan je een gratis diagnose aanvragen die resulteert in een eerlijk en deskundig advies.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.