Oorzaken van vochtproblemen

Oorzaken van vochtproblemen

30 augustus 2019

Heel veel woningen in België kampen met vochtproblemen in huis. Die kunnen verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak van het probleem op te sporen en de juiste behandeling toe te passen kan je het vochtprobleem definitief oplossen. Als specialist in de behandeling van vocht in huis vertellen we je er graag meer over.

Oorzaken van vochtproblemen: opstijgend vocht

Vocht in huis heeft heel wat nadelige gevolgen, zowel voor het gebouw als voor je eigen gezondheid. Een veel voorkomend probleem dat grote schade met zich kan meebrengen is opstijgend vocht. Daarbij wordt het water uit de grondlaag van de woning via het metselwerk in de muur omhoog gezogen.

Je merkt dit op door loskomende plinten, pleisterwerk of behang onder aan de muur en door de vorming van zwarte schimmelvlekken. Je zal ook een muffe geur waarnemen. Om de oorzaak ligt vaak bij het ontbreken van een vochtscherm. Dat kan ook slecht geplaatst of beschadigd zijn. Om het probleem aan te pakken plaatst Aquaproved een nieuw vochtscherm in de muur dat alle optrekkend vocht tegenhoudt. We doen dat door een vochtwerende gel in de muur te injecteren. Eens het water daaruit verdampt is blijft er een waterdichte vochtkering achter.

Ook zoutschade is een gekend vochtprobleem

Eens het optrekkend vocht je muren heeft aangetast kunnen de zoutkristallen die in het metselwerk en pleisterwerk achterblijven voor blijvende schade zorgen.  Die trekken namelijk nattigheid uit de atmosfeer aan waardoor je muur voortdurend vochtig blijft. Bij Aquaproved kunnen we ook deze zoutschade behandelen.

De oorzaken van deze vochtproblemen zijn dus meest te vinden bij het eerder opgetrokken vocht maar om zoutschade aan te pakken gebruikt Aquaproved een methode waarbij een zoutmembraam de kristallen in het metselwerk isoleert van de bepleistering. Daardoor komen ze niet meer in contact met het vocht uit de atmosfeer.

We willen er uiteraard zeker van zijn dat de behandeling de oorzaak van het probleem 100% heeft aangepakt en daarom doen we nadien steeds nog een nacontrole. Bij zoutschade is dat vrij snel vast te stellen, in het geval van optrekkend vocht kan het tot enkele maanden duren vooraleer het nieuwe vochtscherm zich helemaal gevormd heeft.

Tenslotte kan ook condensatie vochtproblemen veroorzaken.

Ook een droogkast of een douche kunnen vochtige lucht afgeven. Zelfs in de slaapkamer kunnen dampen van adem en zweet voor vochtophoping zorgen. Soms is het probleem op te lossen met voldoende verluchting van de ruimte, maar wanneer dat niet mogelijk is kunnen we steeds een decentraal ventilatiesysteem plaatsen dat op zijn beurt voor een goede afvoer van vochtige en aanvoer van verse lucht zorgen.

Voor quasi alle oorzaken van vochtproblemen bestaan er gepaste oplossingen. Alles begint natuurlijk met de juiste diagnose die wij – dankzij onze gespecialiseerde meetapparatuur – gratis bij jou komen uitvoeren. Daarna stellen we je een oplossing op maat voor. Wil je meer weten over onze aanpak? Contacteer ons dan vrijblijvend voor professioneel advies en een gepersonaliseerde offerte.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.