Capillaire vochtbestrijding

In geval van capillaire vochtbestrijding wordt een waterdichte barrière aangebracht door het injecteren van de muren. Die fysieke of fysicochemische barrière verhindert dat vocht verder migreert door de muren. Door bij capillaire vochtbestrijding vochtwerende producten te injecteren in de muren, worden het poreus materiaal waterafstotend. Het impregneren van de muren met een specifieke crème zorgt er voor dat de te hoge oppervlakte-energie van de poriënwanden vermindert, want dat is de oorzaak van het absorberen van capillair vocht. Het resultaat: de poriën verliezen hun zuigende werking.

Vochtige muren zullen niet onmiddellijk droog zijn na het injecteren bij capillaire vochtbestrijding. Tijd en lucht zijn nodig om een vochtige muur te laten uitdrogen. Reken op 10 tot 12 maanden voordat de uitdroging van de muur rond is. Op dat ogenblik voeren wij een nacontrole uit.

Ontdek de premies voor capillaire vochtbestrijding

De Vlaamse overheid heeft enkele premies in petto voor capillaire vochtbestrijding. Het gaat meer bepaald om de Vlaamse renovatiepremie en de verbeteringspremie.

Capillaire vochtbestrijding begint bij een juiste diagnose

Om de meest aangewezen vochtbestrijding te kunnen voorstellen, vertrekken wij van een grondige diagnose. Die bestaat uit 3 stappen:

  • We voeren een grondig gesprek met de bewoners van het huis.
  • We voeren een zintuiglijke controle uit waarbij we de aangetaste zones betasten en bekijken.
  • We controleren de aangetaste zones met onze aangepaste meetapparatuur.

Daarna werken we een oplossing op maat uit waarvan capillaire vochtbestrijding een deel kan zijn.

 

 

Onze werkwijze bij het injecteren van muren

  • Enkele centimeter boven het maaiveld worden om de 8 à 10 centimeter gaatjes met een boordiameter van 1,4 centimeter geboord. Dat gebeurt meestal in de voegen. De gaatjes hebben een diepte gelijk aan de muurdikte verminderd met 1 à 2 centimeter.
  • Elk boorgat gaan we nauwkeurig impregneren onder lage druk. Daarna wordt het afgesloten met PU-schuim of een waterdichte mortel.
  • De injectiecrème zal beginnen te verdampen rond elk boorgat. 3 à 4 weken na het injecteren is het verdampen rond en zijn alle poriën van de steen gevuld. De waterdichte barrière geeft het opstijgend vocht geen kans meer.

Hoe stijgt capillair vocht?

Wanneer poreus materiaal in contact komt met vocht, zal het materiaal dat vocht absorberen. In minerale materialen als baksteen, mortel, beton of natuursteen zitten poriën. Zijn die poriën klein, dan kan het water hoger stijgen. En dat opstijgend vocht kan effectief erg hoog stijgen. Is de diameter van de poriën groot, dan zal het vocht sneller stijgen. Doordat de poriën met elkaar in verbinding staan, vormt zich een capillair netwerk waarlangs het opstijgend vocht zich makkelijk kan verspreiden.

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.